Nέα της αγοράς

Φεύγει η BP από τη ρωσική Rosneft λόγω Ουκρανίας

Φεύγει η BP από τη ρωσική Rosneft λόγω Ουκρανίας
BP: Ο πετρελαϊκός γίγαντας είχε δεχθεί πιέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Σε αποεπένδυση από τον ρωσικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft προχωρά η βρετανικών συμφερόντων πολυεθνική BP μετά την έννοπλη σύρραξη της Ουκρανίας. Η πρόκειται να πουλήσει το μετοχικό μερίδιο ύψους 19,75% που κατέχει στην ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft μετά την «επιθετική πράξη της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η BP κατέχει ποσοστό 19,75% στη Rosneft από το 2013.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας είχε δεχθεί πιέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει τη σχετική κίνηση, μετά την εισβολή της Πέμπτης. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney παραιτείται επίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Rosneft με «άμεση ισχύ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BP. Ο άλλος διευθυντής της Rosneft που έχει οριστεί από την BP, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BP, Bob Dudley, παραιτείται ομοίως από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft.

Ο πρόεδρος της BP Helge Lund δήλωσε: «Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια πράξη επιθετικότητας που έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή. Η BP δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς Ρώσους συναδέλφους. Ωστόσο, αυτή η στρατιωτική δράση αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή.

Αυτό οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή διαδικασία, ότι η εμπλοκή μας με τη Rosneft, μια κρατική επιχείρηση, απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε εκπροσώπους της BP που έχουν ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft. Το διοικητικό συμβούλιο της BP πιστεύει ότι αυτές οι αποφάσεις είναι προς το καλύτερο μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων των μετόχων μας».

CEO BP: Σοκαρισμένος με την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bernard Looney σημείωσε ότι είναι σοκαρισμένος «Όπως τόσοι πολλοί, έχω σοκαριστεί και λυπηθεί βαθιά από την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και η καρδιά μου είναι σε όλους τους πληγέντες. Αυτό που συμβαίνει μας έκανε να επανεξετάσουμε ριζικά τη θέση της BP με τη Rosneft. Είμαι πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις που έχουμε λάβει ως διοικητικό συμβούλιο δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά είναι και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της BP».

Η BP παραδέχεται πως η αποχώρησή της από τον ρωσικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό και οι παραιτήσεις των στελεχών της θα επηρρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνο του 2022.

Η BP παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι προβληματικές και για τις δραστηριότητές της, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες παρατάσσονται για να επιβάλουν ακόμη πιο αυστηρά οικονομικά αντίποινα κατά του Κρεμλίνου.

Οικονομικές επιπτώσεις

Ως αποτέλεσμα των παραιτήσεων η BP αποφάσισε ότι δεν πληροί πλέον τα κριτήρια που ορίζονται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) για την άσκηση «σημαντικής επιρροής» στη Rosneft. Ως εκ τούτου, η BP δεν θα λογιστικοποιεί πλέον τα ίδια κεφάλαια για τη συμμετοχή της στη Rosneft, αντιμετωπίζοντάς την πλέον ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που αποτιμάται στην εύλογη αξία.

Αυτό θα οδηγήσει σε δύο σημαντικές αλλαγές στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και στα οικονομικά αποτελέσματα της BP για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση στοιχείων μη ταμειακής προσαρμογής κατά τη στιγμή των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2022, που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ της εύλογης αξίας της συμμετοχής στη Rosneft της BP στις 31 Μαρτίου 2022 και της λογιστικής αξίας του περιουσιακού στοιχείου. Στο τέλος του 2021 αυτή η λογιστική αξία ήταν περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένεται να οδηγήσει σε μη ταμειακή αναπροσαρμογή επιβάρυνσης, που θα προκύψει κυρίως από ζημίες συναλλάγματος που συσσωρεύτηκαν από το 2013 και οι οποίες σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) προηγουμένως καταχωρούνταν απευθείας στα ίδια κεφάλαια και όχι στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων. Στο τέλος του 2021 ανήλθαν συνολικά σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή η προσαρμογή δεν θα επηρεάσει τα ίδια κεφάλαια. Η αλλαγή στη λογιστική αντιμετώπιση σημαίνει επίσης ότι η BP δεν θα αναγνωρίζει πλέον μερίδιο στα καθαρά έσοδα, την παραγωγή και τα αποθεματικά της Rosneft.

Ως αποτέλεσμα των λογιστικών αλλαγών, και εξαιρουμένης της Rosneft από το έτος βάσης και τις μελλοντικές περιόδους, η BP αναμένει τώρα:

  • Να συνεχίσει, όπως πριν, να παρέχει 7-9% EBIDA ανά μετοχή CAGR μεταξύ 2ου εξαμήνου/1ου εξαμήνου έως το 2025 σε τιμές πετρελαίου 50-60 $ ανά βαρέλι (πραγματικό 2020) με βάση τις υποθέσεις προγραμματισμού της bp
  • Το EBITDA από τους ανθεκτικούς υδρογονάνθρακες και τον όμιλο θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα το 2025, σε περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια και 38 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments