Διεθνή

Ουκρανία: Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από ρωσικές εταιρείες

Ουκρανία: Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από ρωσικές εταιρείες
Ουκρανία: Ένας ένας οι Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες άρχισαν να παραιτούνται από ρωσικές εταιρείες εκτός από τον Σρέντερ.

Υπό πολιορκία βρίσκεται το Κίεβο από την Ρωσία. Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από τα συμβούλια κορυφαίων ρωσικών εταιρειών. Αυτό για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Ο Σρέντερ, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνώριμο πρόσωπο στα συμβούλια κάποιων εκ των κορυφαίων εταιρειών, ανάμεσά τους η Rosneft, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός.

Τα συμφέροντα του Σρέντερ

Είναι πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων στον Nord Stream 2, την εταιρεία στην οποία ανήκει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τη Γερμανία, που το Βερολίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά. Επίσης, έχει προσκληθεί στο συμβούλιο της Gazprom, του ρωσικού μεγαθηρίου φυσικού αερίου, που είναι η μητρική εταιρεία της Nord Stream 2.

Ο 77χρονος, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, έκανε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου, με κείμενο στο LinkedIn. Όμως, σε αντίθεση με τη σφοδρές επικρίσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη ρωσική εισβολή, ο Σρέντερ τόνισε τις «χαμένες ευκαιρίες ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία» όπως και «τα πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές».

«Τα συμφέροντα της Ρωσίας για την ασφάλεια δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων», έγραψε, αλλά προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα «κόψουν τους εναπομείναντες πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία».

Γιατί παραιτήθηκαν οι υπόλοιποι ηγέτες

Η στάση του Σρέντερ έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις. «Αυτή η κραυγαλέα εξαγορά ενός Γερμανού πρώην επικεφαλής κυβέρνησης από τον Πούτιν μετά βίας μπορεί να ξεπεραστεί σε όρους ντροπής», έγραψε ο Κρίστιαν Μπάνγκελ σε editorial της εφημερίδας Die Zeit. «Δεν βλάπτει μόνο τον ίδιο τον Σρέντερ, αλλά και το αξίωμα του καγκελάριου», επεσήμανε ακόμη.

Άλλοι πρώην ηγέτες της Ευρώπης έκριναν ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους σε συμβούλια ρωσικών εταιρειών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παραιτήθηκε από την Delimobil, ανακοίνωσε το κόμμα του. Ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε ότι αποσύρθηκε από το συμβούλιο της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.

Επίσης ο Κρίστιαν Κερν, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, παραιτήθηκε από το συμβούλιο της ρωσικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας RZD, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να είναι μέρος του πολέμου. «Από χθες το βράδυ, η RZD είναι κομμάτι της υλικοτεχνικής υποστήριξης του πολέμου. Λυπάμαι βαθιά για αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα Der Standard.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ήταν ο μόνος που δεν θεώρησε απαραίτητο να παραιτηθεί. Ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν έβλεπε τον λόγο να αποχωρήσει από τη θέση του στο συμβούλιο της Lukoil. Και η Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ο Πούτιν είχε πάει στη γαμήλια δεξίωσή της το 2018, παραμένει στο συμβούλιο της Rosneft.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments