Οικονομία

Φυσικό αέριο: Στα ύψη οι τιμές μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Φυσικό αέριο: Στα ύψη οι τιμές μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία
Φυσικό αέριο: Αύξηση παρατηρήθηκε και στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύξηση παρατηρήθηκε και στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα futures εκτινάχθηκαν έως και 36% τη Δευτέρα, καθώς οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφού οι αρχικές απέτυχαν να πείσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία.

Η Ευρώπη λαμβάνει από τη Ρωσία περίπου το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου, με πολλές από αυτές τις ποσότητες να ρέουν μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Οποιαδήποτε διακοπή σε αυτές τις ροές θα μπορούσε να παγώσει την Ευρώπη το χειμώνα και να περιορίσει την ικανότητα της ηπείρου να παράγει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τη ζήτηση, αναγκάζοντας τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, από τις μεταλλουργίες μέχρι βιομηχανίες λιπασμάτων, να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματήσουν την παραγωγή.

Εκρηκτική άνοδο στις τιμές

Νέα εκρηκτική άνοδο σημειώνουν σήμερα τα συμβόλαια φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο σημειώνει άνοδο 26,5% στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ράλι έως και 41% σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς πλέον αναμένονται οι περαιτέρω κυρώσεις της Δύσης αλλά και τα αντίποινα της Μόσχας που πιθανότατα θα διαταράξουν τις ενεργειακές προμήθειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments