Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών μειώνεται γρήγορα

Κορωνοϊός: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών μειώνεται γρήγορα
Τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 5-11 ετών έλαβαν μικρότερη δόση του εμβολίου και είναι πιθανό να κάνουν και την τρίτη δόση.

Δύο δόσεις εμβολίου από την Pfizer παρείχαν προστασία έναντι της COVID-19, σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, κατά το πρόσφατο κύμα λοιμώξεων Όμικρον, αλλά γρήγορα έχασαν μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης COVID-19 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μειώθηκε στο 12% στα τέλη Ιανουαρίου από το 68% που ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Για τους εφήβους μεταξύ 12 και 17 ετών, η προστασία του εμβολίου κατά της μόλυνσης από τον κορωνοϊό μειώθηκε στο 51% στα τέλη Ιανουαρίου, από το 66% που βρισκόταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να μελετηθεί μια αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα παιδιά και να συνεχίσουν να ισχύουν τα προστατευτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, για την πρόληψη της μόλυνσης και τη μετάδοση», δήλωσαν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο ήταν περίπου 48% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, ενώ στους εφήβους κυμαινόταν στο 73% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, ο Δρ. Paul Offit, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, είχε αμφιβολίες για το εάν τα δεδομένα ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να δείξουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είχε μειωθεί σημαντικά, ειδικά έναντι των σοβαρών μορφών της νόσου. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η προστασία από ήπιες μορφές μπορεί να μειωθεί», δήλωσε ο Offit.

Τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 5-11 ετών έλαβαν μικρότερη δόση του εμβολίου – 10 μικρογραμμάρια – από τους έφηβους της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών, που έλαβαν την κανονική δόση του εμβολίου – 30 μικρογραμμάρια – ως ενήλικες και είναι πιθανό να κάνουν και την τρίτη δόση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments