Διεθνή

Ουκρανία – Ρωσία: Χειραψία για την απομάκρυνση των αμάχων – Γ’ γύρος συνομιλιών από Δευτέρα

Ουκρανία – Ρωσία: Χειραψία για την απομάκρυνση των αμάχων – Γ’ γύρος συνομιλιών από Δευτέρα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Ήταν τουλάχιστον, μία πρώτη χειραψία επισφράγισης ενός κάποιου αποτελέσματος, μέσα στο αιματοκύλισμα που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Και ήταν ίσως η πρώτη φορά, που οι δύο αντίπαλοι, κοιτάχτηκαν στα μάτια...

Με μία αχλή όψη λευκού καπνού ολοκληρώθηκε ο Β’ γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας, που έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης 03/03/2022, στο Μπρεστ, στη Λευκορωσία.

Όπως δήλωσε στο Reuters Ουκρανός αξιωματούχος, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής, τα επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής, κάνοντας ένα πρώτο βήμα, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία-απομάκρυνση των αμάχων.

  • Ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων σύντομα. Αρχές της επόμενης εβδομάδας, το πιο πιθανόν.
  • Κοινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων σωτηρίας για την απομάκρυνση των αμάχων, που πασχίζουν να εγκαταλείψουν την φλεγόμενη Ουκρανία.
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Γ’ γύρος διαπραγματεύσεων – Κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι πολίτες

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των πολιτών.

Επιπλέον, δήλωσε Ουκρανός διαπραγματευτής, συμφωνήθηκε και η παροχή φαρμάκων και φαγητού στις περιοχές στις οποίες σημειώνονται οι πιο σφοδρές μάχες.

Συμφωνία των Ρώσων να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία. Ήταν τουλάχιστον, μία πρώτη χειραψία επισφράγισης ενός κάποιου αποτελέσματος, μέσα στο αιματοκύλισμα που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Και ήταν ίσως η πρώτη φορά, που οι δύο αντίπαλοι, κοιτάχτηκαν στα μάτια… Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία - Τα αιτήματα του Κιέβου | Insider

Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους, ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να βρουν συμβιβασμούς σε κάποια θέματα, αλλά όχι σε κάθε ζήτημα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε επίσης ότι όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν, εάν οι συνομιλίες που έχει η Ρωσία με την Ουκρανία γίνονται σε ισότιμη βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments