Διεθνή

Ουκρανία: “Καμπανάκι” Μασκ για τις κεραίες της Starlink

Ουκρανία: “Καμπανάκι” Μασκ για τις κεραίες της Starlink
Ουκρανία: Ο Έλον Μασκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με επικείμενες επιθέσεις σε κεραίες της StarLink που παρέχουν ίντερνετ στην Ουκρανία.

Ο Έλον Μασκ προειδοποίησε πως στην Ουκρανία, όσοι πολίτες κάνουν χρήση των πιάτων της Starlink για να συνδέονται στο Διαδίκτυο κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν.  H ανάρτησή του στο Twitter έρχεται μετά την προειδοποίηση ειδικού ψηφιακής ασφάλειας ότι τα δορυφορικά πιάτα της υπηρεσίας Starlink της SpaceX μπορεί να γίνουν «ραδιοφάροι» που προσελκύουν ρωσικές επιθέσεις.

«Σημαντική προειδοποίηση: το Starlink είναι το μόνο μη ρωσικό σύστημα επικοινωνιών που λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας, οπότε η πιθανότητα στοχοποίησης είναι υψηλή. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε με προσοχή» έγραψε ο Μασκ.

Φωτoγραφία / Pixabay

Τι ζήτησε από τους χρήστες

Ζήτησε από τους χρήστες να ενεργοποιούν το Starlink «μόνο όταν είναι απαραίτητο», να τοποθετούν τα δορυφορικά πιάτα μακριά από ανθρώπους και να τοποθετούν «ελαφρύ καμουφλάζ πάνω στην κεραία για την αποφυγή της οπτικής ανίχνευσης».

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα ουκρανού αξιωματούχου, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX γνωστοποίησε το Σάββατο ότι αποστέλλει δορυφορικά πιάτα στην Ουκρανία, των οποίων η παραλαβή επιβεβαιώθηκε από το Κίεβο την Δευτέρα.

Όμως οι κεραίες μπορεί να μπουν στο στόχαστρο της Ρωσίας, προειδοποίησε ερευνητής ψηφιακής ασφάλειας. «… αν ο #Πούτιν ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από την #Ουκρανία, οι μεταδόσεις uplink των χρηστών λειτουργούν ως ραδιοφάροι … για επιθέσεις» έγραψε στο Twitter ο Τζον Σκοτ-Ρέιλτον, ερευνητής του Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η SpaceX ενημερώνει το λογισμικό του συστήματος

Η Ρωσία έχει δεκαετίες εμπειρίας στην εξουδετέρωση συστημάτων δορυφορικής επικοινωνίας, επισήμανε. Όπως εξήγησε σε γράφημα, η Ρωσία μπορεί να καταγράψει το σήμα που εκπέμπουν οι κεραίες προς τους δορυφόρους Starlink και να υπολογίσει τη θέση της κεραίας με τριγωνομετρικές μεθόδους. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικάιλο Φεντόροφ ευχαρίστησε την SpaceX που «κράτησε τις πόλεις μας συνδεδεμένες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ενεργές στη σωτηρία ζωών». Πρόσθεσε όμως ότι η χώρα χρειάζεται γεννήτριες για την τροφοδοσία των τερματικών Starlink μετά τις ρωσικές επιθέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Απαντώντας, ο Μασκ δήλωσε ότι η SpaceX ενημερώνει το λογισμικό του συστήματος ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και λειτουργούν τα τερματικά Starlink από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου. «Η κινητή περιαγωγή ενεργοποιήθηκε, οπότε η συμφασική στοιχειοκεραία μπορεί να διατηρήσει το σήμα όταν βρίσκεται σε κινούμενο όχημα» έγραψε στο Twitter.

Το μήνυμα προκάλεσε απορία στον Τιμ Φάραρ, σύμβουλο δορυφορικών επικοινωνιών, ο οποίος επισήμανε ότι οι κεραίες του Starlink δεν είναι σχεδιασμένες για χρήση εν κινήσει. Μετά τις συνομιλίες της Πέμπτης, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων, σε ένα πρώτο βήμα προόδου μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments