Κόσμος

Άκυρη η εκκένωση της Μαριούπολης – Παραβιάσθηκε η κατάπαυση πυρός

Άκυρη η εκκένωση της Μαριούπολης – Παραβιάσθηκε η κατάπαυση πυρός

Πηγή Φωτογραφίας: evrytanika

Νεότερη ενημέρωση: Η κατάπαυση του πυρός, είχε ανακοινωθεί πως θα διαρκούσε για μόλις πέντε ώρες... Ακυρώθηκε στη 13:00 ώρα Ελλάδος καθώς οι βομβαρδισμοί σε πόλεις κοντά του ανθρωπιστικού διαδρόμου, συνεχίζονται. Τι θα γίνει με όσους  αμάχους, ξεκίνησαν ήδη; 

Διακόπτεται η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το δημαρχείο της πόλης της Ουκρανίας.

Λίγο νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η Ρωσία. Η κατάπαυση ετέθη σε εφαρμογή από τις 10 το πρωί, ώρα Μόσχας, (09:00 ώρα Ελλάδας) για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων  που θα επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα.

Νεότερη ενημέρωση: Οι Ρώσοι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός, λένε οι Ουκρανοί

Η κατάπαυση του πυρός, είχε ανακοινωθεί πως θα διαρκούσε για μόλις πέντε ώρες… Ακυρώθηκε όμως στη 13:00 ώρα Ελλάδος καθώς οι βομβαρδισμοί σε πόλεις κοντά του ανθρωπιστικού διαδρόμου, συνεχίζονται. Πυρά όμως πέφτουν και μέσα στην Μαριούπολη. Στην πόλη η εκκένωση ανεστάλη, ενώ το BBC μετέδωσε πως η πόλη είναι περικυκλωμένη. Τι θα γίνει  όμως με όσους  αμάχους, ξεκίνησαν ήδη; Τους γυρίζουν πίσω…

Θεωρητικά, στην Βολνοβάκα η εκκένωση συνεχίζεται  κανονικά, χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση.

Ανθρωπιστικές οδοί

«Οι ανθρωπιστικές οδοί και οι διάδρομοι εξόδου έχουν καθοριστεί από κοινού με την ουκρανική πλευρά», όπως είχε  ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

«Με έναρξη στις 10 το πρωί, ώρα Μόσχας, την 5η Μαρτίου, οι ρωσική πλευρά κηρύσσει κατάπαυση πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ουκρανία: «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός»

Tο δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα εκεχειρία σε όλη τη διαδρομή του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Όπως μεταφέρει ο Guardian, τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι «διεξάγονται μάχες» στην περιοχή Ζαπορίζια.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης προσθέτει: «Διαπραγματευόμαστε με τη ρωσική πλευρά για να επιβεβαιώσουμε την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη διαδρομή εκκένωσης».

Το δημοτικό συμβούλιο κάλεσε τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο λέγοντας ότι θα δώσει σύντομα νέες οδηγίες. Πριν από λίγο ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σερχίι Ορλόφ, είπε στο BBC συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην πόλη, αλλά και κατά μήκος της συμφωνηθείσας διαδρομής εκκένωσης κοντά στην πόλη Ορικχίβ. «Δεν είναι ασφαλής η απομάκρυνση από αυτό τον δρόμο λόγω των μαχών», είπε.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας μιλά ήδη με Ρώσους αξιωματούχους για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μεταδίδει το ΒΒC.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments