Διεθνή

Αττάλεια: Ξεκίνησε η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα

Αττάλεια: Ξεκίνησε η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα
Αττάλεια: Ξεκίνησε η τριμερής σύνοδος σχετικά με το Ουκρανικό, με παρόντες τους ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της διαπραγμάτευσης. Ήδη έχει ξεκινήσει η συνάντηση των Λαβρόφ και Κουλέμπα στην τουρκική πόλη Αττάλεια μετά από πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η συνάντηση ξεκίνησε» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Έφτασε ο Κουλέμπα

Ο Ντμίτρο Κoυλέμπα έφτασε στην Αττάλεια λίγο μετά τις 9 το πρωί και λίγο αργότερα έφτασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Τους δύο υπουργούς Εξωτερικών υποδέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε ελπίδα η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών «να ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Της τριμερούς συνάντησης προηγήθηκαν διαδοχικές διμερείς συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με Λαβρόφ και Κουλέμπα. Πάντως, ξένοι αναλυτές σχολιάζουν πως το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για την συνάντηση είναι ότι συμβαίνει, καθώς είναι θετικό ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για αποτέλεσμα, προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς την ώρα που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομιλούν, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται.

Νέα κατάπαυση του πυρός

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Ο κ. Κουλέμπα διαβεβαίωσε χθες μέσω Facebook ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες».

«Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες». Η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι πολύ τεταμένη. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε άλλωστε πρόσφατα, μιλώντας στο CNN, τον ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Λαβρόφ θα κάνει στην Αττάλεια το πρώτο του ταξίδι από το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς η Μόσχα υφίσταται ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων και μοιάζει ολοένα πιο απομονωμένη. Αναμένεται να αφιχθεί στην τουρκική παραθαλάσσια πόλη το απόγευμα. Τους δύο υπουργούς θα συναντήσει επίσης αργότερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενόψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενημέρωσε μέσω Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments