Οικονομία

Λαγκάρντ: Στήριξη στην Ελλάδα με αγορές ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος

Λαγκάρντ: Στήριξη στην Ελλάδα με αγορές ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και ο επακόλουθος εκτροχιασμός τού πληθωρισμού ανάγκασαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει, την επιστροφή στην ομαλότητα, όπως χαρακτήρισε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τις σημερινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου. Αντιστοίχως για το 2022 η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 2,1% από 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται υποχώρηση του στο 1,5% από 1,8% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

Αρνητικά έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις τις προβλέψεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος έχει υποχωρήσει στο 3,7% από 4,2% που ήταν το Δεκέμβριο, στο 2,8% (από 2,9%) για το 2023 και στο 1,6% για το 2024.

Θα συνεχιστεί η στήριξη στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην Ελλάδα η ΕΤΚ επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ρητώς να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ στο τέλος Μαρτίου ανεξάρτητα με το ύψος των ομολόγων που κατέχει και λήγουν.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο, η Κεντρική Τράπεζα επαναδιαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει με ευελιξία να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του προγράμματος ΡΕΡΡ, ανεξάρτητα από τις αποπληρωμές των ομολόγων που ήδη κατέχει. Και τούτο προκειμένου όπως αναφέρει να μην παρεμποδιστεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments