Διεθνή

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,85 εκατ.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200.000 επιπλέον πρόσφυγες από την τελευταία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αφορούσε στην περίοδο μέχρι χθες, 10 Μαρτίου. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο 850 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έκανε λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο έως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων.

Ο μισός πληθυσμός έχει εγκαταλείψει το Κίεβο

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια πρώτη εκτίμηση.

Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο την Πέμπτη. Πριν τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο εκτιμάται πως είχε περίπου 2,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Μεγαλύτερες οι απώλειες σε αμάχους παρά σε στρατιώτες

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς αμάχους σε σχέση με στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ. «Θέλω να ακουστεί αυτό όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες

Η χώρα μας θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να πάρει εθελοντικά πρόσφυγες μετά από αίτημα της Βαρσοβίας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν φτάσει στη χώρα μας 7.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής ενώ η είσοδό τους γίνεται χωρίς θεώρηση, μόνο με τα ουκρανικά τους διαβατήρια. Όπως είπε, φιλοξενία έχουν ζητήσει γύρω στα 50 άτομα που βρίσκονται στη Σιντική Σερρών και σε κάποια διαμερίσματα. Στο μεταξύ, τους πρώτους μαθητές από την Ουκρανία άρχισαν να υποδέχονται τα ελληνικά σχολεία. Παράλληλα, κάνοντας χρήση της κανονικής τους άδειας, έχουν επιστρέψει 21 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι στην Ουκρανία και οι οποίοι πλέον θα συνδράμουν το έργο της ομαλής ένταξης των μαθητών από τη χώρα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments