Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Οι δηλώσεις μετά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Οι δηλώσεις μετά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Οι δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τη διεξαγωγή Έκτακτης Συνόδου των χωρών του Νότου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη να διεξαχθεί αυτή η έκτακτη σύνοδος πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη σε δυο εβδομάδες.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τα ενεργειακά

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικο αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου. Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις.

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την επόμενη εβδομάδα, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των αδύναμων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Για το ευρωομόλογο

Σχετικά με το ευρωομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι, στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει από τα μέσα ενημέρωσης και πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ώστε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των «27» στο ζήτημα αυτό.

Για την συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή. Την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προστεθούν νέες εντάσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο τοπίο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, σημείωσε, δίχως να παραλείψει να επισημάνει ότι η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Δείτε τις δηλώσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments