Κόσμος

Πρωθυπουργός Ισραήλ σε Ζελένσκι: «Στη θέση σου, θα δεχόμουν την πρόταση Πούτιν» – Η απάντηση

Πρωθυπουργός Ισραήλ σε Ζελένσκι: «Στη θέση σου, θα δεχόμουν την πρόταση Πούτιν» – Η απάντηση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Να αποδεχθεί την πρόταση της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά με τους ρωσικούς όρους, συμβούλευσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, που ως πηγή της, επικαλείται αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Ναφτάλι Μπένετ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι αρνήθηκε τη συμβουλή του Μπένετ.

«Αν ήμουν στη θέση σου, θα δεχόμουν την πρόταση του Πούτιν» – Τι απάντησε ο Ζελένσκι

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Αν ήμουν στη θέση σου, θα σκεφτόμουν τις ζωές των ανθρώπων μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ήταν σύντομη: «Σας ακούω».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμβουλές αυτές δεν άρεσαν στον Ζελένσκι και στους δικούς του ανθρώπους. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» είπε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Τι ζήτησε ακόμα το Ισραήλ από την Ουκρανία

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ειδικά μετά την επίσκεψη Μπένετ στη Μόσχα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζονται πως οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Ισραήλ τους αναγκάζουν να διατηρήσουν μια ακόμη πιο προσεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση.

Αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε επίσης αθόρυβα στο γραφείο του Ζελένσκι. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το Ισραήλ συμβούλευσε την Ουκρανία να μην ζητήσει περισσότερη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, επειδή ένα τέτοιο αίτημα θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ωστόσο, το γραφείο του Ζελένσκι δεν βλέπει αποτελέσματα από τη διαμεσολάβηση.

«Δεν χρειαζόμαστε ταχυδρόμο. Έχουμε αρκετούς», η Ουκρανική απάντηση

Ο Ουκρανός πρόεδρος, είπε ότι ο Μπένετ δεν μεσολαβεί τόσο πολύ παρά ενεργεί περισσότερο ως ταχυδρόμος διαβιβάζοντας απλώς μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας μεσολαβητής πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και να κάνει τις δικές του προτάσεις.

«Δεν χρειαζόμαστε ταχυδρόμο» είπε ο αξιωματούχος. «Έχουμε αρκετούς. Εάν ο Μπένετ θέλει να είναι ουδέτερος, ας διορίσει κάποιον που θα εργάζεται επάνω σε αυτό μέρα και νύχτα και να προσπαθεί να πετύχει έναν συμβιβασμό».

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εμπλοκή του Μπένετ στις διπλωματικές προσπάθειες προέρχεται από την απροθυμία του να λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή από φόβο ότι θα βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments