Διεθνή

Σκιές στην υστεροφημία της Μέρκελ – Η ρωσική εισβολή αποκαλύπτει τα λάθη της

Σκιές στην υστεροφημία της Μέρκελ – Η ρωσική εισβολή αποκαλύπτει τα λάθη της

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει λάθη και παραλείψεις της Μέρκελ, σκιάζοντας την υστεροφημία της.

Μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόταν ως το πρόσωπο που προτιμούσαν οι Γερμανοί και που πίστευαν πως θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Την τελευταία δεκαετία, η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία αυξήθηκε από το 36% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της το 2014, στο 55% επί του παρόντος. Η δε, συμφωνία για τον Nord Stream 2 υπογράφηκε, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από το Κρεμλίνο, από την Ουκρανία.

Οργή από τις ΗΠΑ

Αυτό άφησε τη Γερμανία σχεδόν ανίκανη ως προς το να ακολουθήσει συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά της Ρωσίας. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκαλύπτει πλέον, λάθη και παραλείψεις της Μέρκελ, σκιάζοντας την υστεροφημία της.

Το γεγονός προκάλεσε την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της,  που έχουν επανειλημμένα πιέσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, του 2 τοις εκατό της εθνικής παραγωγής.

Μία από τις στενότερους συνεργάτες της Μέρκελ και πρώην υπουργός Άμυνας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, έχει καταδικάσει την «ιστορική αποτυχία» της Γερμανίας να ενισχύσει τον στρατό της όλα αυτά τα χρόνια. «Μετά τη Γεωργία, την Κριμαία και το Ντονμπάς, δεν έχουμε προετοιμάσει τίποτα που θα αποθάρρυνε πραγματικά τον Πούτιν», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενη στις εισβολές που πραγματοποίησε η Ρωσία ενώ η Μέρκελ ήταν στην εξουσία. Το τι επακολούθησε είναι γνωστό. Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε εξοπλισμούς 100 δισεκατομμυρίων για τη Γερμανία. Τη μεγαλύτερη εξοπλιστική επένδυση της χώρας, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Τρομερό λάθος» και ζήτημα ορίων

Η Μέρκελ ανέλαβε την εξουσία το 2005 μετά από νίκη του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ στις κάλπες.

Ο ίδιος ο Σρέντερ έχει υποτιμηθεί για τη φιλία του με τον Πούτιν και την άρνησή του να παραιτηθεί από βασικές θέσεις στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς Rosneft και Gazprom.

Ωστόσο, οι επικριτές της λένε ότι ενώ ο Σρέντερ είχε αρχίσει να κυλάει τη μπάλα στον Nord Stream 1, έναν αγωγό που διοχετεύει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, η Μέρκελ υπέγραψε στον Nord Stream 2.

Ο αμφιλεγόμενος αγωγός των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (11 δισεκατομμύρια δολάρια) αμφισβητείται επειδή παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας το Κίεβο από τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου. Στον απόηχο της εισβολής, έχει τεθεί στον πάγο στον απόηχο της εισβολής.

Η Μέρκελ «πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης της με την προθυμία της να επιδιώξει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία», καθώς οδήγησε στην εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, κατέληξε η εφημερίδα Sueddeutsche. «Βλέπουμε τώρα τις συνέπειες αυτού του τρομερού λάθους», επισήμανε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments