People

«Πολιτιστική κάθαρση»: Η κληρονομιά της Ουκρανίας βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί η UNESCO

«Πολιτιστική κάθαρση»: Η κληρονομιά της Ουκρανίας βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί η UNESCO
«Πολιτιστική κάθαρση»: Τα κέντρα των πόλεων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μερικά από τα οποία είναι τοποθεσίες και μνημεία που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα

Η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μεγάλοι ιστορικοί τόποι στην Ουκρανία κινδυνεύουν να καταστραφούν, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της.

«Τα κέντρα των πόλεων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μερικά από τα οποία είναι τοποθεσίες και μνημεία που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα», δήλωσε ο Λαζάρε Ελουντού, Διευθυντής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μιλώντας από το Παρίσι.

“Σήμερα, τα μουσεία είναι κατεστραμμένα, μερικά έχουν συλλογές μέσα. Υπάρχουν επίσης πολιτιστικοί χώροι που είναι κατεστραμμένοι. Είναι μια ολόκληρη πολιτιστική ζωή που κινδυνεύει να εξαφανιστεί”.

Η σκόπιμη καταστροφή της κληρονομιάς μιας χώρας ή ενός πολιτισμού είναι έγκλημα πολέμου.

Η UNESCO λέει ότι η στόχευση πολιτιστικών χώρων έχει εξελιχθεί σε μια τακτική πολέμου για την καταστροφή και την προσπάθεια καταστροφής κοινωνιών για παρατεταμένη περίοδο.

Και σε μια ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015, η πρώην Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα το περιέγραψε ως «πολιτιστική κάθαρση».

Η UNESCO προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει να στοχοποιεί πολιτιστικούς χώρους

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν στενούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, αλλά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2014, αναπτύχθηκε ένα χάσμα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των δύο χωρών.

Το 2019, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έλαβε την ανεξαρτησία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Σηματοδότησε μια ιστορική διάσπαση από τη Ρωσία, την οποία οι Ουκρανοί ηγέτες θεωρούσαν τότε και εξακολουθούν να βλέπουν σήμερα ως ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας.

Το διάταγμα, γνωστό ως Tomos, έχει πιέσει τους Ουκρανούς κληρικούς να επιλέξουν μεταξύ των ουκρανικών εκκλησιών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και της νέας εκκλησίας.

Η ουκρανική εκκλησία βρισκόταν υπό το πατριαρχείο της Μόσχας για αιώνες, αλλά από τότε που η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη το 1991, οι εντάσεις συσσωρεύτηκαν και στη συνέχεια εντάθηκαν το 2014 με τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.

Έχοντας κατά νου αυτές τις πολιτικές και θρησκευτικές εντάσεις, ο Διευθυντής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Λαζάρε Ελουντού ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς ο πόλεμος πλησιάζει το Κίεβο.

“Μια τοποθεσία που για εμάς προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι η πόλη του Κιέβου, η οποία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αυτή η τοποθεσία έχει δύο πολύ σημαντικά σύνολα: τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας και επίσης το μοναστικό συγκρότημα της Λαύρας. Αυτά τα δύο μέρη είναι μαρτυρία της γέννησης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Ελουντού προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη της UNESCO — συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας — να μην στοχοποιήσουν κανέναν πολιτιστικό χώρο.

“Είναι σημαντικό, όταν ξεκινούν εχθροπραξίες, οι χώρες να επισημαίνουν με αυτό το σήμα, αυτό το έμβλημα, τις πιο σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες τους, ώστε να αναγνωρίζονται καλά, να είναι ευδιάκριτα και να μην στοχοποιούνται. Αυτό έχουμε συστήσει στις ουκρανικές αρχές να κάνουν για τους ισότοπούς τους.”

Τι συμβαίνει με τις Ιταλορωσικές σχέσεις

Εν τω μεταξύ, Ρώσοι πολιτιστικοί αξιωματούχοι ζήτησαν να επιστραφούν μεγάλα έργα τέχνης που είναι προς το παρόν δανεισμένα σε γκαλερί στο Μιλάνο.

Περιλαμβάνουν τη «Νεαρή γυναίκα με το φτερωτό καπέλο» του καλλιτέχνη της Αναγέννησης Τιτσιάν, η οποία ανήκει στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «φαίνεται προφανές ότι όταν ο ιδιοκτήτης ζητά να επιστραφούν τα έργα τους, πρέπει να επιστραφούν».

Το υπουργείο είπε ότι αυτή τη στιγμή ερευνά ποια ιταλικά έργα τέχνης δανείζονται σε ρωσικά μουσεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments