Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Βάλαμε θεμέλια για καλύτερες σχέσεις διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Βάλαμε θεμέλια για καλύτερες σχέσεις διεμήνυσε ο πρωθυπουργός
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Δύο ώρες περίπου κράτησε το γεύμα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δύο ώρες περίπου κράτησε το γεύμα μεταξύ του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά τo γεύμα με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για τη συνάντησή του.

“Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες” ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Παράλληλα τόνισε “Kαι εφόσον όλα πάνε καλά πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια,- είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις”.

Για την Ουκρανία

Συζήτηση έγινε για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. Ο κ. Ερντογάν είπε μάλιστα ότι οι Τούρκοι φυγάδευσαν μια Ελληνίδα από τη Χερσώνα. Για το μεταναστευτικό, το μήνυμα ήταν ότι κάθε πλευρά πρέπει να κάνει αυτά που της αναλογούν, αλλά δεν υπήρξε μετακίνηση από τις πάγιες εθνικές θέσεις στα διμερή ζητήματα.

«Προς όφελος όλων είναι και οι τόνοι να πέσουν και να συνεργαστούμε εκεί που πρέπει να συνεργαστούμε. Το ζήτημα είναι να μην προσθέτουμε και άλλα προβλήματα. Η οξύτητα δεν βοηθάει, δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Το σχόλιο Μητσοτάκη Ερντογάν για τις γραβάτες

Ο διάλογος των δύο ηγετών:

  • ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Είδατε ότι δεν θα είναι και πολύ επίσημα σήμερα.
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι καλύτερα έτσι;
  • ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Να είμαστε άνετα. Παρατήρησα προηγουμένως ότι σε διάφορες συναντήσεις σας, έχετε και δεύτερη ενδυμασία, πιο σπορτίφ
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το κάνω πάντα. Και νομίζω ότι προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις η χαλαρή ενδυμασία..Και εσείς όμως ντύνεστε σπορ έχω παρατηρήσει.
  • ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Προτιμώ την πιο χαλαρή ενδυμασία, κυρίως το Σαββατοκύριακο. Θέλετε να πιείτε κάτι πριν; Καφέ, τσάι;
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το νεράκι είναι μια χαρά. Ευχαριστώ πολύ. Εκτός εάν πάρετε και εσείς ένα τσάι, οπότε θα πάρω και εγώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments