Διεθνή

Μπορέλ: Δεν θα δημιουργήσουμε ευρωπαϊκό στρατό εξαφανίζοντας τους εθνικούς, όπως κάναμε με το ευρώ

Μπορέλ: Δεν θα δημιουργήσουμε ευρωπαϊκό στρατό εξαφανίζοντας τους εθνικούς, όπως κάναμε με το ευρώ
Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια έκρηξη στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ιδίως του σιταριού και των λιπασμάτων. Θα μπορούσε να υπάρξει κοινωνικό σοκ, εκτιμά ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκό στρατό και να εξαφανίσουμε τους εθνικούς στρατούς, όπως κάναμε με το ευρώ», δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, αναφέρει σε συνέντευξή του προς τη γαλλική εφημερίδα «Les Échos» ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, χαιρετίζοντας την απόφαση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ να αυξήσουν σημαντικά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους, ενώ εκ παραλλήλου τάσσεται υπέρ της αμοιβαιότητας του κόστους του πολέμου.

O Μπορέλ εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα υποφέρει πολύ σκληρά από τις κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ και ειδικότερα από τη σταδιακή μείωση των αγορών φυσικού αερίου και πετρελαίου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει εν μιά νυκτί… Θεωρεί ότι το εμπάργκο στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν «σίγουρα ο καλύτερος τρόπος», εάν η Ευρώπη μπορούσε να κάνει χωρίς αυτό, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στοχεύει ξεκάθαρα σε μείωση της εξάρτησης και των αγορών της το συντομότερο δυνατό.

Πιθανό ένα κοινωνικό σοκ αν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει επίσης ότι το τρίτο «ασύμμετρο σοκ», έπειτα από αυτά της κρίσης του ευρώ και της πανδημίας, που θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία απαιτεί και πάλι συλλογική απάντηση, όπως συνέβη με την πανδημία.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια έκρηξη στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ιδίως του σιταριού και των λιπασμάτων. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κοινωνικό σοκ, εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», σημειώνει ο Μπορέλ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments