Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – FT: Η Ρωσία ζήτησε ενισχύσεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα

Πόλεμος στην Ουκρανία – FT: Η Ρωσία ζήτησε ενισχύσεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα
Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε το δημοσίευμα - Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ απάντησε πως προτεραιότητα είναι να μη βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου

Ενισχύσεις από την Κίνα σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ώστε να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία, ζήτησε η Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.

Σενάριο που πυροδοτεί φόβους των ΗΠΑ, για υπονόμευση των προσπαθειών της Δύσης από την Κίνα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ρωσικό αίτημα αφορά «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια» και έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής. Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι είδους κινεζικό εξοπλισμό ζητά η Μόσχα.

Μια άλλη πηγή της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να προειδοποιήσει τους συμμάχους για τα δεδομένα αυτά «εν μέσω κάποιων ενδείξεων ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία».

Άλλοι αξιωματούχοι, δε, έχουν αναφερθεί σε ενδείξεις ελλείψεων κάποιων ειδών οπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι η τεταμένη κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί ή θα βγει εκτός ελέγχου», ήταν το σχόλιο της Κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Η Κίνα αν και εμφανίζεται ως “ουδέτερη” παρόλα αυτά αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ενώ σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν διαφαίνεται καμία προσπάθεια άσκησης οποιασδήποτε πίεσης προς τον Πούτιν.

Πώς σχολίασαν το δημοσίευμα ΗΠΑ-Κίνα

Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε – επι του παρόντος – κανένα σχόλιο, ωστόσο από την κινεζική πλευρά δόθηκε μία πρώτη απάντηση.

Η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι προτεραιότητα του Πεκίνου είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

«Μέγιστη προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος η τεταμένη κατάσταση να κλιμακωθεί και να βγει εκτός ελέγχου», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα στη Ρώμη συνάντηση Αμερικανών- Κινέζων

Υπό το πρίσμα αυτό, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στη Ρώμη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.

Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» είπε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments