Διεθνή

Χάγη Διεθνές Δικαστήριο: Την Τετάρτη η απόφαση για την προσφυγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Χάγη Διεθνές Δικαστήριο: Την Τετάρτη η απόφαση για την προσφυγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: .linkedin

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες, είναι δεσμευτικές και δεν επιδέχονται έφεσης, αλλά δεν μπορούν πρακτικά να εφαρμοστούν

Την Τετάρτη θα εκδώσει την απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με τη διαδικασία που κίνησε το Κίεβο, ζητώντας να διαταχθεί η Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η δημόσια συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16.00 ( 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Τζόαν Ε. Ντόναχιου, θα διαβάσει την ετυμηγορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις 26 Φεβρουαρίου η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα και να διαταχθεί η Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, προτού να αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την επέμβαση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι ήθελε να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό από μια γενοκτονία εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου.

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει «παράλογο και γελοίο ψέμα» αυτόν τον ισχυρισμό, αρνείται κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκε γενοκτονία και εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή στερείται νομικής βάσης.

Το Διεθνές Δικατήριο ιδρύθηκε το 1946 για να επιλύει τις διαφωνίες μεταξύ κρατών.

Οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και δεν επιδέχονται έφεσης, αλλά δεν υπάρχει επί της ουσίας κανένας τρόπος εφαρμογής τους.

Οι αποφάσεις του βασίζονται κυρίως στις διεθνείς συνθήκες.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν και οι δύο υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, την οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, παραβιάζει η Μόσχα.

Βρετανία: Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει στη Χάγη

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σαγίντ Τζάβιντ είχε δηλώσει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αφορμή και τον θάνατο της εγκύου, που τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

«Με γεμίζει οργή όταν βλέπω κάτι τέτοιο. Αυτές είναι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αθώους πολίτες στην Ουκρανία από τους Ρώσους», είπε ο Τζάβιντ, λέγοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεκμηριώσει μέχρι στιγμής 31 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας.

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και ο Πούτιν θα κληθεί να λογοδοτήσει», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει αυτό, ο Τζάβιντ είπε: «Θα θεωρηθεί υπεύθυνος στα σίγουρα από το διεθνές δικαστήριο. Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πάει στη Χάγη και θα συναντηθεί εκεί με τον γενικό εισαγγελέα και άλλους, προσφέροντας τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments