Διεθνή

Ζελένσκι: «Δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ και πρέπει να το αποδεχτούμε»

Ζελένσκι: «Δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ και πρέπει να το αποδεχτούμε»
Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προχώρησε σε μία μη αναμενόμενη παραδοχής σχετικά με την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τους Ρώσουν να προειδοποιούν για την τελική επίθεση στο Κίεβο. Μάλιστα, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί από απόψε το βράδυ μέχρι το πρωί της Πέμπτης απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδειξε να αναγνωρίζει, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

“Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή”

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Για χρόνια μας έλεγαν για υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να να γίνει δεκτό» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στους όρους που φέρεται να θέτει για την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στα ουκρανικά εδάφη.

Στη διάρκεια της ίδιας τοιποθέτησης, ο Ζελένσκι έστειλε νέο μήνυμα στους ηγέτες της Βόρειας Ευρώπης, καλώντας για περισσότερη υποστήριξη στον αγώνα της χώρας, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει άλλα μέρη της Ευρώπης.

«Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή, μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη δολοφονία ανθρώπων», είπε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «πιο εύκολο να το κάνουμε μαζί». «Γιατί αλλιώς, θα έρθουν σε εσάς» συμπλήρωσε.

Τα σενάρια για τον Ζελένσκι

Η ιστοσελίδα Gzero κάνει λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, ο Ζελένσκι θα διαφύγει μιας κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις και, όντας αναγνωρισμένος ως ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας από τις περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, θα ηγείται της ουκρανικής κυβέρνησης από την εξορία – είτε από τη δυτική Ουκρανία, η οποία δεν τελεί υπό ρωσική κατοχή, είτε από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί στις μάχες και θα γίνει μάρτυρας στο όνομα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Τον τρίτο σενάριο θέλει τον Ζελένσκι να φυλακίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις και η απελευθέρωσή του να αποτελεί διπλωματικό διαπραγματευτικό «χαρτί».

Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και η εικόνα του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και διεθνούς συμβόλου, θα ενισχυθεί, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, όπως επισημαίνεται, ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Το μήνυμα Ζελένσκι στους Ρώσους

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τα χτυπήματα σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ακόμα και σε προάστια του Κιέβου, ο ουκρανός πρόεδρος σε νέο μήνυμά του ζήτησε από τα τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν λέγοντας ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα.

Στο μήνυμά του, ο Ζελένσκι αρχικά απευθύνθηκε στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει. «Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο βίντεο.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι μίλησε στα ρωσικά και απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες. «Ρώσοι στρατιώτες! Ακούστε με με προσεκτικά! Ρώσοι αξιωματικοί! Όλα αυτά τα γνωρίζετε ήδη», είπε. «Δεν θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία, θα αφαιρέσετε μόνο ζωές. Θα αφαιρεθούν όμως και οι ζωές σας. Αλλά γιατί να πεθάνετε; Για τι; Ξέρω ότι θέλετε να ζήσετε!», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments