Διεθνή

Ουκρανία: Πώς ο πόλεμος που όλοι θεωρούσαν παιχνίδι, μετρά περισσότερους θανάτους, από Ιράκ και Αφγανιστάν

Ουκρανία: Πώς ο πόλεμος που όλοι θεωρούσαν παιχνίδι, μετρά περισσότερους θανάτους, από Ιράκ και Αφγανιστάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, με περισσότερους από 7.000 θανάτους Ρώσων στρατιωτών, πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από όσους Αμερικανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μαζί.

Πριν την προαναγγελθείσα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όλοι μιλούσαν για αυτόν τον πόλεμο λες και αναφέρονταν σε videogame. Ήταν ξεκάθαρο πως η Ευρώπη είχε ξεχάσει τι σημαίνει πόλεμος. Σήμερα μετρούν απώλειες και φυσικά νεκρούς. Και οι συγκρίσεις είναι αμείλικτες και αυτό μας εκπλήσσει γιατί ξεχνάμε μιαν απλή αλήθεια. Όσο οι “πολεμικές μηχανές” των κρατών εξελίσσονται, τόσο γίνονται και περισσότερο σαρωτικές.

Τα στοιχεία και οι συγκρίσεις, που παρέθεσαν οι New York Times, μιλούν από μόνα τους: Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε 21 μέρες στην Ουκρανία. Πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Σε 36 ημέρες μάχης στην Ίβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν σχεδόν 7.000 πεζοναύτες. Τώρα, 21 ημέρες μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, ο στρατός του έχει ήδη χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός, που συγκεντρώθηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες μάχης, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, με επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των ρωσικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών σε σχηματισμούς αρμάτων μάχης.

Ανίκανη μια μονάδα να εκτελέσει τα καθήκοντά της 

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι ένα ποσοστό απωλειών 10%, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, για μία μονάδα την καθιστά ανίκανη να εκτελέσει καθήκοντα που σχετίζονται με τη μάχη.

Με περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες να εμπλέκονται πλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ρωσικές απώλειες, αν συμπεριλαμβάνονται οι εκτιμώμενοι 14.000 έως 21.000 τραυματίες, είναι κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Και ο ρωσικός στρατός έχασε επίσης τουλάχιστον τρεις στρατηγούς στη μάχη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών μπορεί να μειώσει αισθητά τη θέληση του Ρωσικού στρατού για συνέχιση των μαχών.

Το αποτέλεσμα, λένε, φάνηκε σε αναφορές πληροφοριών που ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν διάβαζαν καθημερινά: Μια πρόσφατη αναφορά επικεντρώθηκε στο χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και περιέγραφε στρατιώτες που απλώς παρκάρουν τα οχήματά τους και έφευγαν στο δάσος.

Πώς κατέληξαν σε αυτούς τους αριθμούς 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν επιχειρησιακά ζητήματα, προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων ρωσικών στρατιωτών δεν είναι επίσημος, αλλά συγκεντρώθηκε μέσω ανάλυσης των μέσων ενημέρωσης, ουκρανικά στοιχεία (τα οποία τείνουν να είναι υψηλά, με το τελευταίο να φτάνει τους 13.500), ρωσικά στοιχεία (τα οποία τείνουν να είναι χαμηλά, με την τελευταία να είναι 498), δορυφορικές εικόνες και προσεκτική ανάγνωση εικόνων βίντεο των ρωσικών τανκς και στρατευμάτων που δέχονται πυρά.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του στρατού και των πληροφοριών γνωρίζουν, για παράδειγμα, πόσοι στρατιώτες βρίσκονται συνήθως σε ένα τανκ και μπορούν να υπολογίσουν από αυτόν τον αριθμό των απωλειών όταν ένα τεθωρακισμένο όχημα χτυπηθεί από, για παράδειγμα, έναν αντιαρματικό πύραυλο Javelin.

Το υψηλό ποσοστό απωλειών εξηγεί γιατί η δύναμη της Ρωσίας έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένη έξω από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. «Απώλειες όπως αυτή επηρεάζουν το ηθικό και τη συνοχή των μονάδων, ειδικά επειδή αυτοί οι στρατιώτες δεν καταλαβαίνουν γιατί πολεμούν», δήλωσε η Έβελιν Φάρκας, η κορυφαία αξιωματούχος του Πενταγώνου για τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Η συνολική σας επίγνωση της κατάστασης μειώνεται. Κάποιος πρέπει να οδηγήσει, κάποιος πρέπει να πυροβολήσει», τόνισε.

Η σιωπή της Μόσχας 

«Ήταν υπεύθυνοι για την παροχή πληροφοριών και την καλλιέργεια δικτύων υποστήριξης στην Ουκρανία», είπε ο κ. Σολντάτοφ σε συνέντευξή του.

«Είπαν στον Πούτιν αυτό που ήθελε να ακούσει» για το πώς θα προχωρήσει η εισβολή.

Οι ίδιοι οι Ρώσοι μπορεί να ακούν μόνο αυτό που θέλει να ακούσουν ο κ. Πούτιν για την «επιχείρησή» του στην Ουκρανία, την οποία αρνείται να αποκαλέσει πόλεμο ή εισβολή.

Από τότε που ξεκίνησε, άσκησε σκληρό έλεγχο στα ειδησεογραφικά μέσα στη Ρωσία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν δημοσιοποιούν τα περισσότερα θύματα και έχουν ελαχιστοποιήσει την καταστροφή. Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και μπορούν να λαμβάνουν νέα από τη Δύση.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποκλείσει επ’ αόριστον τους Ρώσους από την αλήθεια», δήλωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμς Μπερνς στη Γερουσία την περασμένη Πέμπτη.

«Ειδικά καθώς η πραγματικότητα άρχισε να τρυπάει αυτή τη φούσκα, η πραγματικότητα των νεκρών και τραυματιών που επιστρέφουν στο σπίτι και ο αυξανόμενος αριθμός, οι πραγματικότητες των οικονομικών συνεπειών για τους απλούς Ρώσους, οι πραγματικότητες των φρικιαστικών σκηνών των βομβαρδισμών νοσοκομείων και σχολείων δίπλα στην Ουκρανία. και των απωλειών αμάχων εκεί επίσης».

Οι νεκροί στρατηγοί

Οι ειδήσεις για τους θανάτους των στρατηγών διέρρευσαν πρώτα από Ουκρανούς, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, με έναν θάνατο να τον παραδέχεται και ο Πούτιν σε μια ομιλία του.

Αναγνωρίστηκαν ο Υποστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής από την ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας. Ο Υποστράτηγος Βιτάλι Γερασίμοφ, πρώτος αναπληρωτής διοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων. Και ο υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 20 Ρώσοι στρατηγοί βρίσκονταν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας και ότι μπορεί να έφτασαν πιο κοντά στο μέτωπο για να τονώσουν το ηθικό.

«Ήδη τρεις στρατηγοί – αυτός είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός», είπε ο Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία, σε συνέντευξή του.

Την Τετάρτη, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας τέταρτος στρατηγός, ο υποστράτηγος Όλεγκ Μιτιάεφ, διοικητής της 150ης μεραρχίας μηχανοκίνητων τυφεκίων, σκοτώθηκε στη μάχη.

Σε αταξία οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις 

Αλλά, πρόσθεσε, «αυτά είναι μόνο οι χερσαίες δυνάμεις». Με τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις σε αταξία, ο Πούτιν κοιτάζει όλο και περισσότερο τον ουρανό για να επιτεθεί σε ουκρανικές πόλεις, κτίρια κατοικιών, νοσοκομεία, ακόμη και σχολεία.

Αυτός ο εναέριος βομβαρδισμός, λένε αξιωματούχοι, βοήθησε να συγκαλύψει την κακή απόδοση του ρωσικού στρατού στο έδαφος. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπολογίζεται ότι 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Τα σημάδια των προκλήσεων για τη Ρωσία αφθονούν. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ρωσικές ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Πούτιν είχε θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό δύο από τους κορυφαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών του.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι διοικούν την Πέμπτη Υπηρεσία της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, της FSB, ανακρίθηκαν για παροχή ανεπαρκών πληροφοριών πριν από την εισβολή, σύμφωνα με τον Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικό των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments