Διεθνή

Τίτλοι τέλους σε διαστημική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας

Τίτλοι τέλους σε διαστημική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Tο ρήγμα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ρωσία, που βαθαίνει. Και επί Γης και στο Διάστημα...

Λήξη της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.  Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει και διαστημικές διαστάσεις, μετά την απόφαση της ESA για την αναστολή της ρωσοευρωπαϊκής αποστολής ExoMars, του κοινού αστροβιολογικού προγράμματος της ESA και της ρωσικής διαστημικής εταιρείας Roscosmos.

Η ESA «αναγνώρισε την αδυναμία συνέχισης της συνεχιζόμενης συνεργασίας με την  Roscosmos για την εκτόξευση της αποστολής ExoMars το 2022», ανακοίνωσε η υπηρεσία σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η ESA, που συγκροτείται από 22 ευρωπαϊκά κράτη, εξέφρασε, επίσης, «βαθιά λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες της επίθεσης κατά της Ουκρανίας» και τόνισε ότι «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα κράτη μέλη της».

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι λυπάται για την αναστολή της αποστολής ExoMars και έκανε λόγο για «πολύ λυπηρό γεγονός για όλους τους λάτρεις του διαστήματος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments