Άποψη

Μέτρα μετρημένα

Μέτρα μετρημένα

Πηγή Φωτογραφίας: indicator.gr

O Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Με ένα νέο πακέτο μετρων ύψους 1,1 δις ευρώ η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Μέτρα που αφορούν πλέον περισσότερα νοικοκυριά αφού ειδικά στο ύψος των καυσίμων περιλαμβάνουν και οικογενειακά εισοδήματα που φτάνουν τις 30.000 ευρώ, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των δικαιούχων συνολικά στους 3,2 εκ. πολίτες.

Το Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκε σε δυο άξονες.

Πρώτον τα νέα μέτρα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια αφού δίνουν έμφαση στους πιο οικονομικά αδύναμους. Δεύτερον είναι πάνω στα δημοσιονομικά δεδομένα και τον χώρο που υπήρχε χωρίς να αλλάξει η πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού αφού παραμένει ο μεγαλος στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα μας.

Τι επέλεξε το κυβερνητικό επιτελείο;

Μέτρα που συγκλίνουν με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουν από τις αντοχές της οικονομίας.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του τα αποκάλεσε «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας» με τη διεθνή αναστάτωση να περνάει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της όπως τόνισε.

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός έριξε και τα βέλη του στην αντιπολίτευση και στις δυνάμεις του λαϊκισμού όπως τις χαρακτήρισε που διακινούν εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Κρύβοντας ότι οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες, αναζητώντας εθνικές ευθύνες και προτείνουν λύσεις ανεφάρμοστες.

Έτσι όμως η κυβέρνηση βάζει και το πλαίσιο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα.

Σταθερότητα ή επιστροφή στην αβεβαιότητα είναι το κρίσιμο ερώτημα που θα τίθεται με ένταση ειδικά όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Είναι σαφές οτι το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε μέτρα στήριξης που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και δεν ρισκάρει να γκρεμίσει την μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το κρίσιμο είναι τα μέτρα αυτά στην εφαρμογή τους να στηρίξουν τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο ευάλωτα σε συνδυασμό με τις επικείμενες αποφάσεις των ευρωπαιων ηγετών ειδικά στο ζήτημα της ενέργειας. Αν οι Βρυξέλλες ανάψουν πράσινο φως και πάρουν μέτρα στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία τότε θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments