Διεθνή

Ουκρανία: Bομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Κραματόρσκ

Ουκρανία: Bομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Κραματόρσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τους Ρώσους σε Κίεβο, Χάρκοβο και Κραματόρσκ.

πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ισχυρές εκρήξεις στα προάστια του Κιέβου. Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λβιβ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ουκρανία.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένα πολυώροφο κτίριο στο Χάρκοβο έγινε στόχος βομβαρδισμών σήμερα το πρωί, με αποτέλεσσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, 11 ακόμη να τραυματιστούν και ένας ακόμη να εγκλωβιστεί στα ερείπια. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ.

«Βροχή» από πυραύλους στη Λβίβ

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι. Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ήδη ανασταλεί κι έτσι ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

«Αρκετοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών. Το κτίριο καταστράφηκε. Η λειτουργία του εργοστασίου είχε ανασταλεί προηγουμένως, έτσι δεν έχουμε θύματα μέχρι στιγμής», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος Σαντόβι.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί. Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτίμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον τόπο του πλήγματος. Νωρίτερα, διαβεβαίωσε πως δεν χτυπήθηκε το αεροδρόμιο, αλλά η συνοικία όπου βρίσκεται. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν εκρήξεις.

Η Λβιβ είχε παραμείνει ως πολύ πρόσφατα αλώβητη από τον πόλεμο, αλλά την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στα περίχωρά της, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Το πλήγμα, κατά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έγινε με πυραύλους όπως αυτοί που έπληξαν σήμερα το εργοστάσιο.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Πολωνία από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπέρασε σήμερα στις 10:00 ώρα Ελλάδας τα δύο εκατομμύρια, ανακοίνωσαν οι Πολωνοί συνοριοφύλακες. Αν αυτός ο αριθμός συγκριθεί με τον επίσημο απολογισμό του συνόλου των Ουκρανών προσφύγων, αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις πρόσφυγες εισήλθαν στην Πολωνία. Πολλοί από αυτούς όμως θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη ή τον Καναδά.

«Σήμερα, 18 Μαρτίου, στις 09:00 (τοπική ώρα) ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες με παιδιά. Οι συνοριοφύλακες είναι οι πρώτοι Πολωνοί που τους βοηθούν αφού περάσουν τα σύνορα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή της στο Twitter η υπηρεσία. Τις τελευταίες ημέρες οι πολωνικές αρχές παρατήρησαν μια μικρή πτώση στον αριθμό των νέων προσφύγων.

Συνολικά περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η οποία δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη. Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες είναι Ουκρανοί πολίτες, όμως περίπου 162.000 πολίτες άλλων χωρών έχουν επίσης φύγει από την Ουκρανία, επεσήμανε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Παράλληλα ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η κοινωνία της Πολωνίας έχει υποδεχθεί θερμά τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Από την Τετάρτη οι Ουκρανοί μπορούν να καταγράφονται επισήμως στις κοινότητες όπου διαμένουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και να σχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments