Διεθνή

Ρωσία: Στο φως της δημοσιότητας η οικονομική ισχύ των ολιγαρχών

Ρωσία: Στο φως της δημοσιότητας η οικονομική ισχύ των ολιγαρχών

Πηγή Φωτογραφίας: The Conversation

Ρωσία: Με μία ανάρτηση του ο Μπέρνι Σάντερς, δίνει στο φως της δημοσιότητας τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών.

Με ανάρτηση του ο Μπέρνι Σάντερς δίνει πολλά στοιχεία για το μέγεθος της περιουσίας των Ρώσων ολιγαρχών. Πρόσφατα δημοσίευσε έναν λεπτομερή κατάλογο της «ανήθικης κελεπτοκρατίας των ολιγαρχών» που κυβερνά την Ρωσία, με προεξάρχοντα τον Πούτιν.

Ο Μπέρνι Σάντερς γράφει: «Ο Πούτιν δεν είναι μόνο ένας αυταρχικός ηγέτης που ξεκίνησε έναν παράνομο και ανήθικο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και ο ηγέτης μιας κλεπτοκρατίας ολιγαρχών που έχει υφαρπάξει δισεκατομμύρια από τον ρωσικό λαό. Στη Ρωσία, οι απλοί άνθρωποι αγωνίζονται να ζήσουν, ενώ οι Ολιγάρχες απομυζούν λεφτά με μεθόδους συμμορίας. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στη Ρωσία με καθαρή περιουσία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων κατέχουν τώρα περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 99,8% του πληθυσμού της Ρωσίας – 145 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι ένα είδος της ανισότητας που υπάρχει όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ιλιγγιώδης πλούτος του Πούτιν

Το κορυφαίο 0,01% στη Ρωσία έχει τοποθετήσει πάνω από τα δύο τρίτα του πλούτου του σε offshore, ενώ το κορυφαίο 1% στη Ρωσία κατέχει τόσο πλούτο σε offshore όσο κατέχει ο υπόλοιπος ρωσικός πληθυσμός εντός της Ρωσίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πλούσιοι και οι ισχυροί έχουν αποκρύψει τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Ο κρυμμένος υπεράκτιος πλούτος των ολιγαρχών της Ρωσίας ανήλθε σε περίπου 85% του ρωσικού ΑΕΠ το 2015. Ενώ 18 εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρωσία ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας πέρυσι, οι 120 δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας κατείχαν 588 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχούσε στο 60% του συνολικού πλούτου των νοικοκυριών στη Ρωσία.

Το 2017, εκτιμήθηκε ότι ο Πούτιν είχε περιουσία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που τον καθιστούσε τότε πλουσιότερο από τους Bill Gates και τον Jeff Bezos μαζί. Κανείς δεν γνωρίζει τι πλούτο κατέχει ο Πούτιν σήμερα, αλλά 22 άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν συνολική καθαρή αξία σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Ενώ οι άνθρωποι στην Ουκρανία και τη Ρωσία υποφέρουν, ο Πούτιν κατέχει ένα σούπερ γιοτ μήκους 250 μέτρων που έβγαλε από τη Γερμανία πριν εισβάλει στην Ουκρανία. Το γιοτ του Πούτιν είναι εξοπλισμένο με γυμναστήριο, σαλόνι, σπα, βιβλιοθήκη & εσωτερική πισίνα μήκους 21 μέτρων που μπορεί να μετατραπεί σε πίστα χορού.

Οι ολιγάρχες που κυβερνούν

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ένας Ρώσος ολιγάρχης με περιουσία 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων με δικό του σύστημα ανίχνευσης πυραύλων. Του ανήκει η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Chelsea αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια έπαυλη αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα άλλο γιοτ στη Βαρκελώνη.

Ο Alisher Usmanov, ένας Ρώσος ολιγάρχης με περιουσία άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος κατέχει τη μεγαλύτερη εταιρεία σιδηρομεταλλεύματος της Ρωσίας, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μια εφημερίδα στη Ρωσία, κατέχει μερίδια στην Airbnb, Spotify, Uber Technologies και ήταν πρώτος επενδυτής στο Facebook.

Ο Dmitry Mazepin, ένας Ρώσος ολιγάρχης με περιουσία άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρώην πρόεδρος μιας μεγάλης ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, είναι ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού τζετ Gulfstream G650 που πέταξε πρόσφατα πάνω από την περιοχή της Νέας Υόρκης. Ο Mazepin συμμετείχε πρόσφατα σε συνάντηση με τον Πούτιν και δώδεκα άλλους ολιγάρχες.

Ο Alexey Mordashov, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με αξία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει ένα ιδιωτικό τζετ Bombardier Global 6000 και ένα γιοτ αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων που πλέει στην περιοχή των Σεϋχελλών για περισσότερες από 10 ημέρες.

Τι αναφέρει το Bloomberg

Σύμφωνα με το Bloomberg, “τουλάχιστον τέσσερα [ρωσικής ιδιοκτησίας] σούπερ γιοτ παρέμειναν αγκυροβολημένα στη Βαρκελώνη. Δύο ήταν προσφάτως σταθμευμένα κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα, στο Μαϊάμι και το Παλμ Μπιτς”.

6 Ρώσοι ολιγάρχες και οι οικογένειές τους που κατέχουν πλούτο 66,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέχουν 13 ακίνητα στη Νέα Υόρκη αξίας 588 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων ένα αρχοντικό μήκους 30 μέτρων και ένα ρετιρέ 88 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε κανέναν από αυτούς τους ολιγάρχες δεν θα έπρεπε να επιτραπεί να σταθμεύουν τα γιοτ τους, να πετούν με τα τζετ τους, να κοιμούνται στα αρχοντικά τους ή να κρύβουν τα μετρητά τους σε υπεράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, όσοι από εμάς πιστεύουμε στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη πρέπει να ενώσουμε τους εργάτες σε τον κόσμο. Αντί για μίσος και διχασμό, ας αναμετρηθούμε με την απληστία και την ιδεολογία του κορυφαίου 1% και ας αγωνιστούμε για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.»

Η ανάρτηση του Μπέρνι Σάντερς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments