Άποψη

Αποφάσεις 

Αποφάσεις 

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr, για τα νέα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση έναντι της ακρίβειας και ειδικότερα της ενεργειακής κρίσης.

Το μείγμα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη για την στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση δείχνουν ουσιαστικά και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

– Πρώτον τα νέα μέτρα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια αφού δίνουν έμφαση στους πιο οικονομικά αδύναμους. 

– Δεύτερον είναι πάνω στα δημοσιονομικά δεδομένα χωρίς να αλλάξει η πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

– Τρίτον η δοσολογία των μέτρων δείχνει πως οι πρόωρες εκλογές τουλάχιστον πριν το καλοκαίρι δεν είναι πάνω στο τραπέζι. Η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει μεν τα νοικοκυριά αλλά με λογιστικά δεδομένα και όχι προεκλογικά. Εξάλλου τα μέτρα δεν είναι ιδιαίτερα διευρυμένα εκτός από την επιδότηση των λογαριασμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που απευθύνονται και στην μεσαία τάξη που αποτελεί προνομιακό χώρο της ΝΔ.

Την ίδια ώρα όμως δείχνει ότι προσπαθεί να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

– Τέταρτον ανάλογα με τις εξελίξεις εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα πάρει και αλλά μέτρα για την περαιτέρω στήριξη των πολτών.

 – Πέμπτον το Μέγαρο Μαξίμου π πριν οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα περιμένει και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινές πολιτικής στήριξης στον τομέα της ενέργειας με προτεραιότητα το πλαφόν στο φυσικό,αέριο που μπορεί να συμπαρασύρει τις τιμές.

Μάλιστα την Παρασκευή το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε για να εξεταστούν ζητήματα εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου αλλά και την κοινή στάση που έχουν για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι οι Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα προέρχονται από την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική πτέρυγα, ο Μάριο Ντράγκι είναι τεχνοκράτης ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από το ΕΛΚ. Κάτι που δείχνει ότι τις χώρες αυτές τις ενώνουν οι κοινοί προβληματισμοί ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η Γαλλία που βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες που παίρνουν και τις προτάσσεις που καταθέτουν.

Η επιλογή της κυβέρνησης σε αυτή την φάση είναι ξεκάθαρη. Να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την ενεργειακή κρίση χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Και αυτό μέτρα που συγκλίνουν με τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά δεν αποκλίνουν από τις αντοχές της οικονομίας ενώ την ίδια ώρα προετοιμάζει το έδαφος και για τις επόμενες κινήσεις της βάζοντας το δίλημμα σταθερότητα ή αστάθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments