Διεθνή

Προσχηματικές διαβουλεύσεις και ελπίδες για άνοιγμα 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων

Προσχηματικές διαβουλεύσεις και ελπίδες για άνοιγμα 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ δήλωσε στο BBC, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουδέποτε είχε, ούτε και έχει σοβαρές προθέσεις, αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είναι μάλλον προσχηματικές.

Oι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών για να απομακρύνουν αμάχους από βαλλόμενες πόλεις και χωριά της φλεγόμενης Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας προσωρινής έστω, κατάπαυσης του πυρός, σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν.

Η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει σήμερα αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Μαριούπολη, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών για να απομακρύνουν αμάχους από εκεί στο πλαίσιο προσωρινής κατάπαυσης πυρός απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.

Βρετανίδα ΥΠ ΕΞ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως «προπέτασμα καπνού» τις διαπραγματεύσεις

Ωστόσο, στη Δύση φαίνεται να διαμορφώνεται η άποψη ότι η Μόσχα «παίζει καθυστερήσεις» στις διαπραγματεύσεις, αφού μετά τον Γάλλο ΥΠ ΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν και η Βρετανίδα ομόλογός του, Λιζ Τρας υποστήριξε σε συνέντευξή της στους Times ότι η Ρωσία πιθανώς να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς ανασυντάσσεται για νέα επίθεση στην Ουκρανία.

Αν είχε σοβαρές προθέσεις δεν θα βομβάρδιζε αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές είπε, δηλώνοντας πολύ επιφυλακτική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων: «Αυτό που έχουμε δει είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουν χώρο οι Ρώσοι για να ανασυνταχθούν. Δεν βλέπουμε κάποια σοβαρή αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων ή σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι. Οι Ρώσοι έχουν πει επανειλημμένα ψέματα. Φοβούμαι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι άλλη μια προσπάθεια εκτροπής της προσοχής και δημιουργίας προπετάσματος καπνού».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ στο BBC: O Πούτιν δεν έχει σοβαρές προθέσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ δήλωσε χθες στο BBC ότι ο Πούτιν δεν έχει σοβαρές προθέσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες κι είναι απίθανο να προτείνει οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, που θα ήταν «ανεκτή για τον ουκρανικό λαό».

Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του π.χ. με την Τουρκία, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι, αλλά χθες στην πρώτη από την έναρξη της εισβολής δημόσια εμφάνισή του στην φιλοπολεμική φιέστα του στη Μόσχα διεμήνυσε ότι «γνωρίζουμε ποιο είναι το επόμενο που πρέπει να κάνουμε και σίγουρα θα υλοποιήσουμε όλα τα σχέδια που έχουμε κάνει».

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ποια είναι τα σχέδιά του για την Ουκρανία, ειδικά μετά από τόσες απώλειες των δυνάμεών του και την ανατροπή πολλών από τους σχεδιασμούς του. Το ελάχιστο που θέλει, όπως φαίνεται, είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, άρα μέχρι τότε πιθανώς δεν θα είναι έτοιμος να βρεθεί λύση, σημειώνουν δυτικά ΜΜΕ.

Κίεβο: «Μπορεί να τραβήξουν εβδομάδες οι διαβουλεύσεις με τη Ρωσία»

Ο ίδιος εκτίμησε μιλώντας στο Bloomberg TV ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μπορεί να κρατήσουν «αρκετές εβδομάδες» παρά τις ενδείξεις πλέον για πιο «ικανοποιητικές» θέσεις της Ρωσίας.

Τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ουκρανία, η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα και η πολιτική διευθέτηση για το καθεστώς των διαφιλονικούμενων περιοχών, είπε ο Ποντόλιακ. «Αυτή η διαδικασία μπορεί να τραβήξει περισσότερο» δεδομένου του αριθμού των αιτημάτων των δύο πλευρών, είπε. «Υπάρχουν κάποιες παραχωρήσεις που εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε. Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε εδάφη», τόνισε.

Ο Ποντόλιακ επισήμανε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν πολεμά τον ουκρανικό. Πολεμούν μόνον τους αμάχους» κι ότι η τακτική των δυνάμεων της Ρωσίας «είναι να περικυκλώνουν μεγάλες πόλεις και να βομβαρδίζουν από αέρος και με πυράυλους κρουζ για να δημιουργήσουν θυλάκους ανθρωπιστικών κρίσεων. Προσπαθούν να εφαρμόσουν στην Ουκρανία ένα σενάριο πολέμου τύπου Συρίας ή Αφγανιστάν. Η Ουκρανία είναι μια δημοκρατική χώρα. Και τώρα αρχίζουν να το κατανοούν [στη Ρωσία] και να φέρονται με εποικοδομητικότερο τρόπο», είπε.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας χθες στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί στις διαπραγματεύσεις υποβάλλοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις, ενώ απηχώντας τις θέσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές επιδεικνύουν μεγαλύτερη ετοιμότητα από εκείνους της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments