Διεθνή

Κίνδυνος εκτροπής ναρκών από τη Μαύρη Θάλασσα σε Βόσπορο και Μεσόγειο

Κίνδυνος εκτροπής ναρκών από τη Μαύρη Θάλασσα σε Βόσπορο και Μεσόγειο
Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται οι ναυτιλιακές ελληνικές Αρχές καθώς εκατοντάδες ουκρανικές νάρκες βρίσκονται «αδέσποτες» στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν και να καταλήξουν στον Βόσπορο και εν τέλει στη Μεσόγειο

Για νάρκες στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε ουκρανικά λιμάνια, προειδοποιεί με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και με έκτακτο τηλεγράφημά του το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του υπουργείου Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα που διαβιβάστηκε προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΕΚΣΕΔ επισημαίνει ότι ο ναυτιλιακός ακόλουθος Novorossiysk έλαβε οδηγία από το παράρτημα της διοίκησης θαλάσσιων λιμένων του Σότσι της Ρωσίας ότι «αρκετός αριθμός ποντισμένων θαλάσσιων ναρκών κοντά στα λιμάνια της Οδησσού, Οτσακόβ και Γιούζνι έχουν αποκοπεί από το σύστημα αγκυροβολίας με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται».

Όπως επισημαίνει το ΕΚΣΕΔ, τα πλοία με ελληνική σημαία που πρόκειται να καταπλεύσουν στην περιοχή έχουν ήδη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η ενημέρωση γίνεται για τυχόν ενέργειες από τη μεριά των πλοιοκτητών.

Κίνδυνος να παρασυρθούν σε Βόσπορο και Μεσόγειο οι νάρκες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα

Τον κίνδυνο εκατοντάδες νάρκες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα να παρασυρθούν και να καταλήξουν στον Βόσπορο και εν τέλει στη λεκάνη της Μεσογείου, επισήμανε  η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας. Σε επείγον  μήνυμα, που επικαλείται το πρακτορείο TASS σημειώνεται πως από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης οι δυνάμεις της Ουκρανίας τοποθέτησαν πάνω από 400 νάρκες κοντά σε λιμάνια όπως της Οδησσού, του Οτσάκοφ και του Γιούζνι.

Όλα αυτά την ώρα, που τη συγκεκριμένη είδηση έφερε στο φως νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο TASS το οποίο, επικαλούμενο πηγές από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, επισήμαινε τον κίνδυνο εκατοντάδες νάρκες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα να παρασυρθούν και να καταλήξουν στον Βόσπορο και εν τέλει στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σε μήνυμα δε, που επικαλείται το TASS, όπως αναφέρει το Reader, σημειώνεται πως από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης οι δυνάμεις της Ουκρανίας τοποθέτησαν πάνω από 400 νάρκες κοντά σε λιμάνια όπως της Οδησσού, του Οτσάκοφ και του Γιούζνι.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, λόγω των καταιγίδων πολλά από τα καλώδια που συνέδεαν τις νάρκες, με τις άγκυρες έσπασαν, με αποτέλεσμα οι νάρκες να παρασύρονται προς τα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

«Νάρκες υπό την επίδραση του ανέμου και του ρεύματος κινούνται ελεύθερα (παρασύρονται για την ακρίβεια), προς το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας» σημειώνεται χαρακτηριστικά. Αυτό πρακτικά και βάσει της σχετικής ενημέρωσης, σημαίνει πως δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εκτροπή τους, προς τον Βόσπορο και στη συνέχεια και προς τις θάλασσες της λεκάνης της Μεσογείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments