Focus

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν έγινε οδηγός ταξί στην Ουάσινγκτον

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν έγινε οδηγός ταξί στην Ουάσινγκτον

Πηγή Φωτογραφίας: Afghanistan Analysts Network

Ο πρώην πολιτικός είχε παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών μόλις μία εβδομάδα προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ

Λίγες ημέρες προτού το Αφγανιστάν πέσει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποδέχονταν τον αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι, που -σύμφωνα με πληροφορίες- διέφυγε από τη χώρα του με 169 εκατομμύρια δολάρια από τα θησαυροφυλάκια του κράτους.

Έξι μήνες μετά, η τύχη του Καλίντ Παϊέντα, του άλλοτε υπουργού οικονομικών του Γκανί είναι πολύ διαφορετική και ο πρώην πολιτικός εργάζεται ως οδηγός Uber στην Ουάσινγκτον. «Αν συμπληρώσω 50 διαδρομές μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πάρω μπόνους 95 δολαρίων» λέει ο Παϊέντα στην Washington Post.

Αλλαξε ριζικά η ζωή του

Πλέον, ο 40χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών που διαχειριζόταν προϋπολογισμούς 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων οδηγεί… ένα Honda Accord και βγάζει περίπου 150 δολάρια εργαζόμενος έξι ώρες σε μία νύχτα με μέτρια κίνηση.

Η αμερικανική εφημερίδα κατέγραψε τον Παϊέντα να λέει σε έναν επιβάτη πως η μετανάστευσή του από την Καμπούλ στην Ουάσιγκτον απαίτησε μεγάλη προσαρμογή. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω κανέναν τόπο. Δεν ανήκω εδώ, ούτε εκεί. Είναι ένα αίσθημα κενού».

Στα τέλη του 2020, ο Παϊέντα έχασε τη μητέρα του από κοροναϊό, σε ένα εξαθλιωμένο νοσοκομείο στην Καμπούλ. Ανέλαβε υπουργός Οικονομικών μετά από αυτόν τον θάνατο που τον σημάδεψε. «Ήρθα αντιμέτωπος με μεγάλη ασχήμια και αποτύχαμε. Ήμουν μέρος της αποτυχίας. Είναι δύσκολο όταν βλέπεις τη μίζερη κατάσταση των ανθρώπων και νιώθεις υπεύθυνος».

Ο πρώην πολιτικός είχε παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών μόλις μία εβδομάδα προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ. Η σχέση του με τον Γκάνι επιδεινώθηκε. Φοβούμενος ότι ο πρόεδρος θα ζητήσει τη σύλληψή του, έφυγε για τις ΗΠΑ όπου επανασυνδέθηκε με την οικογένειά του.

«Είχαμε 20 χρόνια και όλη την υποστήριξη του κόσμου για να χτίσουμε ένα σύστημα που θα λειτουργούσε για τους πολίτες» έγραψε ο Παϊέντα σε ένα μήνυμα του προς αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Καμπούλ, την ημέρα που «έπεσε» η πρωτεύουσα.

«Το μόνο που οικοδομήσαμε ήταν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα που έπεσε γρήγορα. Έναν χάρτινο πύργο με διαφθορά στα θεμέλια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments