Οικονομία

Οικονομία Ελλάδα: Επιχείρηση «επόμενη μέρα» με Ταμείο Ανάκαμψης, επενδύσεις, φοροέσοδα

Οικονομία Ελλάδα: Επιχείρηση «επόμενη μέρα» με Ταμείο Ανάκαμψης, επενδύσεις, φοροέσοδα

Πηγή Φωτογραφίας: Επιχειρηματικά νέα

Οικονομία Ελλάδα: Το σχέδιο της επόμενης μέρας ετοιμάζει ήδη η κυβέρνηση καθώς όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σχέδιο της επόμενης μέρας ετοιμάζει ήδη η κυβέρνηση καθώς όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις γενικότερες επιπτώσεις του. Χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος είναι ότι το ράλι των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο με τις περισσότερες χώρες να υιοθετούν πακέτα στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβαν πρωτοβουλία 6 σημείων για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο.

Όπως όλα δείχνουν αυτό ήταν μόνο η αρχή καθώς ετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη μέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης, τις επενδύσεις, το ΕΣΠΑ αλλά και τα φοροέσοδα να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας

Μιλώντας στην εκπομπή Ωρα Οικονομίας στο pagenews.gr ο οικονομολόγος και Διδάκτωρ ΕΜΠ κ. Νίκος Κανέλλος είχε αναφέρει: “Η Ελληνική οικονομία είναι ακόμη πιο ευάλωτη καθώς ακρίβεια υπήρχε και προηγουμένως πριν την εισβολή στην Ουκρανία όμως τώρα η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς η ελληνική οικονομία δέχεται ένα τριπλό πλήγμα..…” σημείωσε.

Δείτε εδώ:

Αυξημένα κατά 887 εκατομμύρια τα έσοδα έναντι του στόχου

Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενομένου, αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης  μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Σύμμαχος και το νέο ΕΣΠΑ

Ψηφίστηκε και το νέο ΕΣΠΑ στη Βουλή και με δεδομένη την…. αναμονή για τις αποφάσεις των Βρυξελλών για το νέο ΕΣΠΑ, τα φώτα πέφτουν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το σύνολο των 26,2 δισ. ευρώ, τα 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν την ενωσιακή συνδρομή (κοινοτικά κονδύλια) και τα 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή. Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει 22 προγράμματα, εκ των οποίων τα 13 είναι περιφερειακά -ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας- και τα 9 είναι τομεακά και θα τα διαχειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Επιχείρηση επόμενη ημέρα με “ένεση ρευστότητας” από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενεργοποιεί η κυβέρνηση για τα νέα επενδυτικά σχέδια.  Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πόρους €31 δισ., τα οποία θα διοχετευθούν με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων και τα οποία αποσκοπούν στην υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% των πόρων και ανέρχονται σε €18,4 δισ., ενώ τα δάνεια αποτελούν το 40% και ανέρχονται σε €12,7 δισ.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης – Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο pagenews.gr

Για το Ταμείο Ανάκαμψης περί στα μέσα Απριλίου αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση ενώ είναι ασαφές ακόμη αν θα επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ένα βήμα πριν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας η ελληνική οικονομία

Με μια πολύ σημαντική είδηση έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής για την ελληνική οικονομία καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε την ελληνική οικονομία. Ανάπτυξη ρεκόρ 8,3%, ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 40 δισ. και πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ φέρνουν αναβαθμίσεις για την Ελλάδα και ωθούν την οικονομία προς την επενδυτική βαθμίδα.Η αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης DBRS από “ΒΒ” σε “ΒΒ high” στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία κλυδωνίζεται υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία.

Σε πρώτο πλάνο και οι επενδύσεις

«Δεν έχει σταματήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας , Microsoft, Pfizer και άλλες, αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων και επιστρέφουν στη χώρα Ελληνίδες και Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό. Επίσης συμπλήρωσε ότι: «Από την επίσκεψη που είχαμε στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα».«Ένας από τους επενδυτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα» υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Για το 2022 προβλέπεται να δαπανηθούν συνολικά 11 δισ. ευρώ για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κι άλλα προγράμματα. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, όταν μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια η μέση αξία των χρηματοδοτούμενων από το ΠΔΕ ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ.

Γιατί η Ρωσία ανάγεται σε ρυθμιστή των οικονομιών

Είναι δεδομένο πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και η επί χρόνια εξάρτηση των Ευρωπαϊκών χωρών στο φυσικό αέριο της Ρωσίας της καθιστούν σημαντικό “παίχτη” στη σκακιέρα την επόμενη ημέρα. Τι κι αν η Gazprom επιχείρησε την Κυριακή να καθησυχάσει λέγοντας πως συνεχίζει απρόσκοπτα μέσω της Ουκρανίας την ενεργειακή εξάρτηση ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο να ζητήσει “διαζύγιο” από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό θα προκαλούσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις οικονομίες των χωρών με έντονες επιπτώσεις και στο επενδυτικό κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments