Ελλάδα

Γεωργαντάς: Οι άξονες διαχείρισης της κρίσης του πρωτογενή τομέα

Γεωργαντάς: Οι άξονες διαχείρισης της κρίσης του πρωτογενή τομέα

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Γεωργαντάς: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στους άξονες διαχείρισης της κρίσης στον πρωτογενή τομέα.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στους άξονες διαχείρισης της κρίσης του πρωτογενή τομέα. Ο υπουργός σημείωσε ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη αύξησης του ποσού του αποθεματικού κρίσης και ενεργοποίησης μέτρου με τη χρήση πόρων από τον Πυλώνα 2, ζήτησε την άρση κάθε εμποδίου στο ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και δράσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας. Υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της ρευστότητας των παραγωγών, λέγοντας ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα.

Υποχρεωτική καταγραφή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής και αποστολής στοιχείων για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων σε κάθε κράτος-μέλος σε μηνιαία βάση, δεδομένου ότι αυτός είναι, όπως ανέφερε, πράγματι ένας τρόπος αποφυγής παραπλανήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων για την κατάσταση της αγοράς, οι οποίες ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Θετικά αξιολόγησε τις δράσεις των υπουργών Γεωργίας των G7 που παρουσιάστηκαν σήμερα από τη Γερμανία, για μια συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης, τόσο στην Ένωση, όσο και στην Ουκρανία και στις ευάλωτες τρίτες χώρες.

Τι είπε ο επίτροπος Γεωργίας

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για την ενεργοποίηση του άρθρου 26 του νέου ταμείου Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας, προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στους επαγγελματίες του κλάδου, όπως είχε αιτηθεί πολλές φορές η ελληνική πλευρά, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ταμείου συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στην 9μελή αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε μεταξύ τους συνάντηση.

Στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, αντιστοιχούν 26,3 εκατ. ευρώ, όταν σε χώρες όπως το Βέλγιο το ίδιο ποσό ανέρχεται σε 6,2 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε πως η εν λόγω απόφαση δίνει το δικαίωμα σε κάθε κράτος-μέλος να διπλασιάσει το ποσό που της αντιστοιχεί με τη χρήση εθνικών πόρων, σημειώνοντας ότι «από μόνο του δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά έχουμε βάση». «Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ

Επισήμανε ότι την κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την περαιτέρω αύξηση του ποσού «ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε πραγματικά τους αγρότες σε μια δύσκολη περίοδο».

Ο κ. Γεωργαντάς γνωστοποίησε ότι μόνο για τη φετινή χρονιά, παρέχεται η δυνατότητα καλλιέργειας των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, χωρίς να χαθεί η επιδότηση του «πρασινίσματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments