Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: businessinsider

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε επίσημη δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία - Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν με νέο πακέτο κυρώσεων

Επισήμως για εγκλήματα πολέμου κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Ο Άντονι Μπλίνκεν  στη δήλωσή του, αναφέρεται λεπτομερώς σε «φρικαλεότητες» που έχει πραγματοποιήσει ο ρωσικός στρατός στα ουκρανικά εδάφη, όπως οι επιθέσεις στη Μαριούπολη, στο μαιευτήριο και στο θέατρο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν τονίζει πως σε πολλές περιπτώσεις οι στόχοι ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμοι ως μη στρατιωτικοί, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τις ρωσικές δυνάμεις από το να τους χτυπήσουν.

Παρομοιάζει τις τακτικές της Ρωσίας στην Ουκρανία με εκείνες που η χώρα ακολούθησε στη Συρία και την Τσετσενία και τελικά ανακοινώνει πως, με βάση τις πληροφορίες που έχουν αξιολογήσει ως τώρα οι ΗΠΑ, μπορούν να αποφανθούν πως ο ρωσικός στρατός έχει πράγματι διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η δήλωση Μπλίνκεν

Από όταν ξεκίνησε τον απρόκλητο και άδικο πόλεμο, από επιλογή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει βάναυση βία που έχει προκαλέσει θάνατο και καταστροφή στην Ουκρανία.

Έχουμε δει πολλές αξιόπιστες αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις και επιθέσεις που στοχεύουν σκόπιμα πολίτες, καθώς και άλλες φρικαλεότητες.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταστρέψει κτίρια διαμερισμάτων, σχολεία, νοσοκομεία, οχήματα πολιτών, εμπορικά κέντρα και νοσοκομεία, αφήνοντας χιλιάδες αθώους πολίτες νεκρούς ή τραυματισμένους. Πολλές από τις περιοχές που έχουν χτυπήσει οι ρωσικές δυνάμεις ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμες ως χρησιμοποιούμενες από πολίτες.

Αυτές περιλαμβάνουν το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, όπως ρητά σημείωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έκθεση της 11ης Μαρτίου.

Επίσης, συμπεριλαμβάνεται μια επίθεση που χτύπησε ένα θέατρο της Μαριούπολης, ξεκάθαρα σημειωμένο με τη λέξη “дети” -που σημαίνει στα ρωσικά «παιδιά»- με μεγάλα γράμματα ορατά από τον ουρανό.

Οι δυνάμεις του Πούτιν χρησιμοποίησαν αυτές τις ίδιες τακτικές στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και στο Χαλέπι της Συρίας, όπου ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς πόλεων για να σπάσουν το ηθικό του λαού. Η προσπάθειά τους να κάνουν το ίδιο στην Ουκρανία σόκαρε και πάλι τον κόσμο και, όπως νηφάλια έχει διαβεβαιώσει ο πρόεδρος Ζελένσκι, «έλουσαν τον ουκρανικό λαό σε αίμα και δάκρυα».

Κάθε μέρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις βίαιες επιθέσεις τους, ο αριθμός των αθώων πολιτών που σκοτώνονται και τραυματίζονται, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, αυξάνεται. Από τις 22 Μαρτίου, αξιωματούχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 2.400 άμαχοι σκοτώθηκαν μόνο σε αυτήν την πόλη. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η καταστροφή της Μαριούπολης, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβεβαιώσει επίσημα περισσότερους από 2.500 αμάχους θύματα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών και τραυματιών, και έχουν τονίσει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Την περασμένη εβδομάδα, επανέλαβα τη δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν, με βάση τις αμέτρητες αναφορές και τις εικόνες καταστροφής και ταλαιπωρίας που όλοι έχουμε δει, ότι εγκλήματα πολέμου είχαν διαπραχθεί από τις δυνάμεις του Πούτιν στην Ουκρανία. Σημείωσα τότε ότι η εσκεμμένη στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Τόνισα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλοι εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ τεκμηρίωσαν και αξιολογούσαν πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών. Όπως συμβαίνει με κάθε φερόμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο που έχει δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγουμε με συμμάχους, εταίρους και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις ανακοινώνουν την Πέμπτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσημα νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες στις Συνόδους Κορυφής της Πέμπτης όπως τόνισε την Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στο ανατολικό άκρο του και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανή ρωσική χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων.

Οι κυρώσεις θα συζητηθούν επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους τρόπους αντιμετώπισης της Κίνας, η οποία φέρεται εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία. Και σε όλες τις συζητήσεις του, ο Μπάιντεν θα «διαβουλεύεται για πιθανά ενδεχόμενα» σχετικά με πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων».

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τα χημικά ή τα πυρηνικά όπλα επικεντρώνονται κυρίως στον «εσκεμμένο ρυθμό παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και ψεύδους σε αυτό το θέμα, που έχει όλα τα πρόδρομα σημάδια για να χρησιμοποιήσουν πραγματικά αυτά τα όπλα».

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ συναντώντας τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, και θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για περίπου 3 ώρες, είπε ο Σάλιβαν. Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι «πώς διασφαλίζουμε ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και την προσπάθειά της να αμυνθεί», είπε ο Σάλιβαν.

Σημείωσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν ορισμένες αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Άμυνας την περασμένη εβδομάδα και θα δώσουν εντολή στους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους τους να εκπονήσουν ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο για το ποιες δυνάμεις και δυνατότητες θα απαιτηθούν σε αυτές τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Το πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο θα συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι στη Μαδρίτη, η οποία είχε προαναγγελθεί».

Στόχος, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος να «έχουμε ένα μακροπρόθεσμο αποτύπωμα που ταιριάζει με τη νέα πραγματικότητα ασφάλειας που δημιουργήθηκε τόσο από την εκτεταμένης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και από αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία», είπε ο Σάλιβαν.

Σε μια επόμενη συνάντηση της G7, ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες θα «συμφωνήσουν σε μια πρωτοβουλία συντονισμού για την επιβολή των κυρώσεων», αποτρέποντας τις ρωσικές προσπάθειες να αποφύγουν τις υπάρχουσες κυρώσεις, είπε ο Σάλιβαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments