Διεθνή

CNN: Σκέψεις Πούτιν για κυβερνοεπίθεση κατά των ΗΠΑ – Οι συνέπειες

CNN: Σκέψεις Πούτιν για κυβερνοεπίθεση κατά των ΗΠΑ – Οι συνέπειες

Πηγή Φωτογραφίας: finchannel

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη προειδοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα να λάβει μέτρα, επικαλούμενος "αναβαθμισμένες" πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για πιθανή ρωσική κυβερνοεπίθεση σε αμερικανικούς στόχους

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο από την πρόσφατη προειδοποίηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι υπάρχουν «αναβαθμισμένες πληροφορίες» από τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πρόβλεψης των επόμενων κινήσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ότι η Ρωσία διερευνά επιλογές για κυβερνο-επιθέσεις.

Ήταν πάντα πιθανό ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να επιδιώξει να επιβάλει άμεσα αντίποινα στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στους Ουκρανούς και τις εξοντωτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να στρέψει τις υπηρεσίες πληροφοριών του ή τις σχετικές «ομάδες χάκερς» εναντίον κυβερνητικών υπηρεσιών, νοσοκομείων, κρίσιμων υποδομών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας των ΗΠΑ.

Το άνοιγμα ενός μετώπου στον κυβερνοχώρο, ή τουλάχιστον το να υπαινίσσεται ένα, θα ήταν σύμφωνο με τη στρατηγική κλιμάκωσης του Πούτιν, που μέχρι στιγμής κραδαίνει πυρηνικά σπαθιά, στρέφει τρομακτικά πυρά εναντίον Ουκρανών αμάχων και χρησιμοποιεί υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς.

Αλλά το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Ρώσος ηγέτης θα διακινδύνευε μια πλήρη σύγκρουση στον κυβερνοχώρο με την Ουάσιγκτον, η οποία, όπως ανέφερε το CNN την περασμένη εβδομάδα, έχει τρομερές δικές της ικανότητες που μπορεί να ξεπεράσουν το οπλοστάσιο της Ρωσίας και θα μπορούσε γρήγορα να επιφέρει καταστροφικά και ζωτικής σημασίας χτυπήματα κατά ρωσικών υποδομών.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε πρώτα τη Δευτέρα σε γραπτή δήλωση ότι ήρθε η ώρα για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κατέχει μεγάλο μέρος της κρίσιμης υποδομής του αμερικανικού έθνους και δεν λαμβάνει πάντα υπόψη τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, να σκληρύνει αμέσως τις διαδικτυακές άμυνες του. Στη συνέχεια πήρε ένα ακόμη πιο ανησυχητικό μήνυμα σε μία συνάντηση στην Ουάσιγκτον.«Το μέγεθος της ικανότητας στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας είναι αρκετά σημαντικό και έρχεται», προειδοποίησε ο Πρόεδρος. «Δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά είναι μέρος της ατζέντας του», είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν.

 Η Anne Neuberger, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, δήλωσε τη Δευτέρα ότι μετά τον εντοπισμό «προπαρασκευαστικής δραστηριότητας» από τη Ρωσία, η κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει απόρρητες ενημερώσεις με εταιρείες και τομείς που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις. Αλλά είπε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια συγκεκριμένη απειλή. Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει για ένα πιθανό μέτωπο πολέμου στον κυβερνοχώρο, πριν ακόμα από τη ρωσική εισβολή.

πηγή φώτο:nypost

Τα κίνητρα του Πούτιν να επιτεθεί στις ΗΠΑ

Όπως πάντα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που βασίζονται σε πληροφορίες — και ειδικά σε μια περιοχή τόσο ευαίσθητη όσο ο πιθανός κυβερνοπόλεμος — πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την πιθανή απειλή, το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης του Μπάιντεν και τα μηνύματα που προσπάθησε να στείλει στη Ρωσία με τη δήλωση της Δευτέρας.Αλλά ο Πούτιν έχει σοβαρούς λόγους να θέλει να βάλει στο στόχαστρο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προκαλέσει πλήγμα στους Αμερικανούς.

Οι άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία. Όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ, τόσο περισσότερο θα πληγώνουν τους απλούς Ρώσους. Ο ρωσικός τραπεζικός τομέας είναι αποκομμένος από τον κόσμο και η χώρα έχει γίνει διεθνής παρία.Οι δυνάμεις του Πούτιν, εν τω μεταξύ, δεν πραγματοποίησαν τον «αιφνιδιασμό» στο Κίεβο.

Ένα στρατιωτικό αδιέξοδο μπορεί να αναγκάσει τον Πούτιν να κλιμακώσει την κρίση για να αυξήσει τη δική του γεωπολιτική μόχλευση με εξωτερικές δυνάμεις. Και με τις ενέργειές του εδώ και πολλά χρόνια, ο Ρώσος ηγέτης έχει δώσει κάθε εντύπωση ότι πιστεύει ότι ήδη διεξάγει έναν «άτυπο» πόλεμο εναντίον της Δύσης.

Πράγματι, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποίησαν εκστρατείες πειρατείας και επιρροής στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και του 2020, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.Ο Πούτιν μπορεί επίσης να επιδιώκει εκδίκηση για την τροφοδότηση της Ουκρανίας με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν Ρώσους. Έτσι, το άλμα στην άμεση, μη στρατιωτική δράση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο τελικά για τον Πούτιν όσο φαίνεται σε άλλους.

Ένα μακρύ ρεκόρ κυβερνοπολέμου

Οι κυβερνοεπιθέσεις, αν και θα ήταν μια κλιμάκωση υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα ήταν μια νέα ρωσική τακτική.Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών για την επίθεση της SolarWinds το 2020 σε ομοσπονδιακούς διακομιστές και μια ευρεία σάρωση του δημόσιου τομέα και επέβαλε κυρώσεις.

Μια ομάδα με καταγωγή από τη Ρωσία, με το όνομα “DarkSide”, πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνη για μια κυβερνοεπίθεση με λύτρα σε υπεραμερικανικό αγωγό πέρυσι.

Σε μια σύνοδο κορυφής στη Γενεύη το περασμένο καλοκαίρι, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι ορισμένες περιοχές ζωτικής σημασίας ή υποδομών θα πρέπει να είναι εκτός ορίων για κυβερνοεπιθέσεις και περιέγραψε 16 συγκεκριμένες, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του νερού. Και στη μόλις δημοσιευμένη Ετήσια Έκθεση Εκτίμησης Απειλών, η κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η Ρωσία αναπτύσσει δυνατότητες να στοχεύει υποβρύχια καλώδια και συστήματα βιομηχανικού ελέγχου στις ΗΠΑ και αλλού «επειδή η διακύβευση τέτοιων υποδομών βελτιώνει και καταδεικνύει την ικανότητά της να βλάπτει τις υποδομές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Το ευρύ κοινό του Μπάιντεν

Η ιδέα ότι ο Πούτιν δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει μια σύγκρουση στον κυβερνοχώρο με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί τώρα να μην είναι και τόσο “μακρινή”, δεδομένης της αμφίβολης απόφασης του Ρώσου Προέδρου στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Ο Πούτιν έχει ξεπεράσει πολλαπλά εμπόδια αποδεκτής συμπεριφοράς με την εισβολή του σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος. Η εισβολή του έχει πλέον εκφυλιστεί σε τρομακτικές επιθέσεις από αέρος, πυροβολικό και πυραύλους εναντίον αμάχων. Έχοντας υποβαθμίσει την εγχώρια και διεθνή αξιοπιστία του στον πόλεμο, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα χημικών ή βιολογικών επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις και γιατί υπάρχει βαθιά ανησυχία στην κοινότητα των ατομικών επιστημόνων ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν τελικά να θεωρήσουν τη χρήση μικρότερων, τακτικών πυρηνικών όπλων ως αποδεκτό στρατιωτικό δόγμα. Μπορούσε να δει τον κυβερνοπόλεμο ως ένα άλλο όπλο που μπορεί να αναπτυχθεί.

Η ισχύς της προειδοποίησης του Μπάιντεν — ακόμα κι αν δεν είναι επικείμενες οι κυβερνοεπιθέσεις — εδραιώθηκε από την επιτυχία της κοινότητας πληροφοριών μέχρι στιγμής στην αποκάλυψη και την πρόβλεψη των ενεργειών του ρωσικού στρατού. Καθώς περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν γύρω από την Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος, ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη και ακόμη και στο Κίεβο απέρριψαν τις προειδοποιήσεις ότι ο Πούτιν επρόκειτο να εισβάλει ως αντίθετες προς τα συμφέροντα της ίδιας της Ρωσίας.Η επιτυχία των πληροφοριών δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με τις αποτυχίες στον πόλεμο του Ιράκ και πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έγινε επίσης η πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ισχυρή ορατότητα στο ρωσικό καθεστώς. Η αναφορά του Μπάιντεν σε απροσδιόριστες, «εξελισσόμενες πληροφορίες» για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι η τελευταία περίπτωση που οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στρατηγικά ψήγματα του προϊόντος των αμερικανικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών για να διαμορφώσουν τις αντιλήψεις για τον πόλεμο στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Ένα στοιχείο ψυχολογικού πολέμου μπορεί επίσης να παίζει δεδομένο ότι ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, θα ήταν έξαλλος με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να έχουν παραβιάσει τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ο Μπάιντεν θέτει σε επιφυλακή τις μεγάλες επιχειρήσεις

Υπάρχει συζήτηση μεταξύ των ειδικών του κυβερνοπολέμου εάν ο Πούτιν θα αποτρεπόταν από τον κίνδυνο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αντεπιτεθούν με ακόμη περισσότερη δύναμη στη Ρωσία. Μια εμπεριστατωμένη έκθεση της ερευνητικής μονάδας του CNN την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι ενώ υπήρξαν μικρότερες επιθέσεις σε τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί μεγάλη καταστροφή στον κυβερνοχώρο, όπως μια γενική διακοπή ρεύματος, ένα δηλητηριασμένο σύστημα ύδρευσης ή προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσία, στις ΗΠΑ ή την Ουκρανία από την εισβολή.

Υπήρξε συναίνεση μεταξύ σχεδόν 20 ειδικών που μίλησαν με το CNN ότι, ενώ η Ρωσία βρίσκεται σε καλή θέση να εξαπολύσει καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι πιθανό να το κάνει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν κατανοεί ότι οι ικανότητες στον κυβερνοχώρο της χώρας του υστερούν των δυνατοτήτων των ΗΠΑ. Και ο Μπάιντεν υπογράμμισε ξανά τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά σε τυχόν εισβολές, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τον παράγοντα σεβασμού. Ορκίστηκε δε, να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για να αποτρέψει και, αν χρειαστεί, να ανταποκριθεί σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών». 

Η δήλωση του Μπάιντεν ήταν επίσης μια σαφής προειδοποίηση προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις να καταβάλουν μια νέα προσπάθεια για να προστατευθούν από το κυβερνοεισβολές πριν να είναι πολύ αργά.

Ορισμένες εταιρείες δεν διαθέτουν τις ικανότητες της κυβέρνησης να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Το κόστος της κυβερνοασφάλειας είναι ιδιαίτερα επαχθές για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους πωλητές. Οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν καθημερινά κυβερνοεπιθέσεις που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Αλλά υπήρχε μια πραγματική αίσθηση ότι η δήλωση του Μπάιντεν είχε σκοπό να αφυπνίσει τον ιδιωτικό τομέα ότι κάτι πολύ χειρότερο έρχεται.Όπως είπε: «Έχετε τη δύναμη, την ικανότητα και την ευθύνη να ενισχύσετε την κυβερνοασφάλεια και την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υπηρεσιών και τεχνολογιών στις οποίες βασίζονται οι Αμερικανοί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments