Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Νωρίτερα οι εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία

Υπουργείο Παιδείας: Νωρίτερα οι εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Υπουργείο Παιδείας: Από ότι όλα δείχνουν η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων στα πρότυπα σχολεία θα γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Το Υπουργείο Παιδείας έλαβε την απόφαση να διοργανωθούν οι εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία πολύ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος είναι ότι το ενδιαφέρον παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Παρόλα αυτά οι γονείς διαμαρτύρονται ότι οι μαθητές είναι απροετοίμαστοι και δεν θα προλάβουν να μελετήσουν την ύλη, ωστόσο η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) αναφέρει ότι δεν υπάρχει εξεταστέα ύλη.

Ρόδος - Παιδί

Πόσες θέσεις διατίθενται – Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις

Ειδικότερα, φέτος διατίθενται 1.642 θέσεις στα 18 Πρότυπα Γυμνάσια της χώρας, ενώ στα 17 Πρότυπα Λύκεια υπάρχουν 263 θέσεις. Οι εξετάσεις εισαγωγής έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 7 Μαΐου, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές – πέρυσι είχαν διεξαχθεί τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Οπως εξήγησε στην Καθημερινή, ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ, Γεώργιος Τόμπρας, η ημερομηνία ορίστηκε στις 7/5 για να εκδοθούν γρηγορότερα τα αποτελέσματα και να διευκολυνθεί η διαδικασία των εγγραφών στα συμβατικά σχολεία, αφού έως και πέρυσι όσα παιδιά περνούσαν τις εξετάσεις έφευγαν από τα συμβατικά σχολεία μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, μέσα στον Ιούλιο. Οι γονείς μαθητών που μετείχαν στις εξετάσεις για τα Πρότυπα έπρεπε να τους εγγράψουν στο σχολείο στο οποίο υπάγονται χωροταξικά, ώστε να εξασφαλίσουν θέση για την περίπτωση που δεν εισαχθούν στο Πρότυπο.

Οι διαμαρτυρίες των γονέων

Από την άλλη, σήμερα οι γονείς διαμαρτύρονται και γιατί με τη διεξαγωγή των εξετάσεων στις 7 Μαΐου, οι υποψήφιοι δεν θα προλάβουν να προετοιμαστούν επαρκώς. «Τα παιδιά γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς ότι θα δώσουν αφότου τελειώσουν το σχολείο. Μάλιστα πάνω στην ύλη της Στ΄ Δημοτικού – παρ’ όλο που αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εξετάσεις είναι πολύ απαιτητικές και δυστυχώς απαιτούν ιδιαίτερα ή φροντιστήριο. Αντίστοιχα, οι δάσκαλοι που τα προετοιμάζουν έχουν στον νου τους αυτό το χρονικό διάστημα. Και ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, η ημερομηνία αλλάζει και άρα παιδιά και δάσκαλοι πρέπει να τρέξουν για να καλύψουν όλη την απαραίτητη ύλη, να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ και επαναλήψεις.

Το Πάσχα, με άλλα λόγια, προβλέπεται μαρτυρικό, με μαθήματα και διαβάσματα», ανέφερε στην «Κ» η Αλεξάνδρα Χαΐνη, μητέρα υποψηφίου. Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ότι πρόκειται για τεστ δεξιοτήτων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice). Στη Γλώσσα ελέγχονται οι δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.), καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι δεξιότητες στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, κυρίως της καθημερινής ζωής αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις. Μάλιστα προσθέτει: «Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments