Διεθνή

Γιοτ Ρώσου ολιγάρχη έχει “κολλήσει” στη Νορβηγία – Σοκάρει έρευνα για 35 Ρώσους ολιγάρχες

Γιοτ Ρώσου ολιγάρχη έχει “κολλήσει” στη Νορβηγία – Σοκάρει έρευνα για 35 Ρώσους ολιγάρχες

Πηγή Φωτογραφίας: Business Insider, South China Morning Post, News Nation,

"Όμηροι» στο πανάκριβο σκάφος Ρώσου ολιγάρχη είναι 16 ναυτικοί από δυτικές χώρες και ψαρεύουν για να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, διεθνής δημοσιογραφική έρευνα και δημοσίευμα του Guardian "εντοπίζει" τον κρυμμένο πλούτο πολιτικών και επιχειρηματιών που ανήκουν στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα υπερπολυτελές γιοτ με το όνομα Ragnar, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται «κολλημένο» στο λιμάνι Narvik της Νορβηγίας από τη μέρα έναρξης του πολέμου και της επιβολής των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και Ρώσων ολιγαρχών.

Το γιοτ (μήκους 70 μέτρων) έχει πλήρωμα 16 άτομα τα οποία δεν μπορούν να ανανεώσουν τις προμήθειες του πλοίου λόγω των κυρώσεων. Έτσι, αναγκάζονται να ρίχνουν… πετονιά στη θάλασσα και να ψαρεύουν ώστε να επιβιώσουν.

Οι τοπικές επιχειρήσεις που το προμήθευαν, αρνούνται κάθε συναλλαγή με τον καπετάνιο και το πλήρωμα. Το ίδιο κάνουν και οι προμηθευτές καυσίμων.

Το παράδοξο

Το παράδοξο όμως είναι ότι το πλοίο ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Vladimir Strzhalkovsky, στον οποίον όμως δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι Νορβηγοί προμηθευτές που μίλησαν στη δημόσια τηλεόραση  (NRK) είπαν ότι γνωρίζουν πως ο Vladimir Strzhalkovsky δεν συγκαταλέγεται σε κάποια λίστα κυρώσεων, όμως οι ίδιοι δεν μπορούν να πουλήσουν προϊόντα τους σε φυσικές και νομικές οντότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία. Ο κυβερνήτης του πλοίου Ρομπ Λάνκαστερ είπε στην Wall Street Journal:

«Δεν καταλάβαμε γιατί έγινε τόση φασαρία για εμάς. Και αφού κανείς δεν είναι πρόθυμος να ανεφοδιάσει το σκάφος, το πλήρωμα πιάνει και ψήνει φρέσκο μπακαλιάρο». Ο καπετάνιος του πλοίου ξεκαθαρίζει ότι από τη στάση αυτή ταλαιπωρούνται αποκλειστικά και μόνον οι 16 ναυτικοί οι οποίοι, όπως λέει, είναι όλοι τους από δυτικές χώρες και δεν έχουν καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Vladimir Strzhalkovsky, βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν και εικάζεται ότι γνωρίζονται από τα χρόνια που ήταν και οι δυο τους πράκτορες της KGB. Αν και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για κάποιο λόγο, δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του.

Ερευνα – σοκ για 35 Ρώσους ολιγάρχες

Την ίδια ώρα έρχεται στο φως της δημοσιότητας διεθνής δημοσιογραφική έρευνα. σύμφωνα με την οποία, ακίνητες περιουσίες, αεροσκάφη και υπερπολυτελή γιοτ ανήκουν σε 35 Ρώσους ολιγάρχες ! Ολοι τους βρίσκονται στη λίστα των δυτικών κυρώσεων. Τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται διάσπαρτα στον πλανήτη, κάποια ανήκουν φανερά στους μεγιστάνες και άλλα όχι, ενώ η αξία τους υπολογίζεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια!

Οπως σημειώνει ο Guardian, στην κατοχή των ολιγαρχών, περιλαμβάνονται υπεράκτιοι τραπεζικοί λογαριασμοί, ιδιωτικά τζετ, υπερπολυτελή γιοτ και πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, τη Τοσκάνη, τη Γαλλική Ριβιέρα, το Ντουμπάι, τις Αλπεις, τη Νέα Υόρκη και σε πολλά ακόμα μέρη. Κοινό στοιχείο όλων των ολιγαρχών, οι στενοί τους δεσμοί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για αυτό άλλωστε συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τις κυρώσεις της Δύσης.

“Τα πιόνια του Πούτιν στο Λονδίνο”

Μεταξύ των 35 Ρώσων συγκαταλέγονται τέσσερις από τους πλουσιότερους ολιγάρχες, πρόεδροι κρατικών εταιρειών, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, υπουργοί, πολιτικοί σύμβουλοι και περιφερειάρχες. Οπως είπε χαρακτηριστικά Βρετανός βουλευτής, «τα πιόνια του Πούτιν πρέπει να υποστούν τις πιο σοβαρές κυρώσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα, γιατί μέσω αυτών ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος διατηρούν την περιουσία τους. Αν κυνηγήσουμε τους βοηθούς του, κυνηγάμε τον ίδιο. Και μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουν επιλέξει το Λονδίνο. Ζουν εδώ, στο “Λόντονγκραντ”».

Πράγματι, στο Λονδίνο και άλλα μέρη της Αγγλίας, όπως αναφέρεται και στο Protagon, οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια, η οποία συνδέεται κυρίως με τους Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Αλισερ Ουσμάνοφ, Ολεγκ Ντεριπάσκα και Ιγκόρ Σουβάλοφ, μέσω εταιρειών, συγγενών ή καταπιστευμάτων. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις βρέθηκαν να σχετίζονται με 145 συνολικά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία, ανάμεσά τους 35 επαύλεις, 43 διαμερίσματα και 27 άλλα ακίνητα.

Αμύθητα πλούτη

Παράλληλα, βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι επτά γιοτ, 11 ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα, συνολικής αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανήκουν σε έξι μόνο Ρώσους. Κάποια ήταν ήδη γνωστά, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη εισβολή ακτιβιστών στην έπαυλη του Ντεριπάσκα στην πλατεία Μπελγκράβια, στην ακριβή γειτονιά του Λονδίνου, αλλά και την κατάσχεση των γιοτ των Ουσμάνοφ, Γενάντι Τιμτσένκο και Ιγκόρ Σέτσιν.

Άλλα είναι καλά κρυμμένα και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών: «Οι Ρώσοι ολιγάρχες και η ισχυρή ρωσική ελίτ χρησιμοποιούν συγγενείς για να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία και να κρύψουν την τεράστια περιουσία τους». Εκτός Βρετανίας, η έρευνα ανακάλυψε 26 περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Ντεριπάσκα, τον αγαπημένο βιομήχανο του Πούτιν. Ανάμεσά τους, δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ένα ξενοδοχείο στις αυστριακές Αλπεις, ένα υπερπολυτελές γιοτ, ένα 60μετρο σκάφος υποστήριξης με ελικοδρόμιο και πολυτελή ακίνητα σε Λονδίνο, Παρίσι, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και τέσσερις βίλες στη Σαρδηνία.

Δύο ιδιωτικά τζετ -ένα Gulfstream G650, αξίας 65 εκατ. δολαρίων και ένα Bombardier Global Express- συνδέονται με τον Σουβάλοφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο της κρατικής αναπτυξιακής εταιρείας. Το ίδιο και τρία πολυτελή ακίνητα σε αυστριακές Αλπεις, Τοσκάνη και Ντουμπάι.

Εταιρείες διαχείρισης ακινήτων ανήκουν στις οικογένειες των Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρο της κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft, και Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Κρεμλίνου. Ο πρώτος έχει ακίνητα στο κροατικό νησί Λόσινι, αγαπημένο προορισμό των πλούσιων Ρώσων, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ ο Πεσκόφ διαθέτει ένα ακριβό διαμέρισμα στο Παρίσι.
Τα στοιχεία της έρευνας προέρχονται από δημόσιες πηγές, από τη δουλειά της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων με την ονομασία Offshore Leaks, από το δίκτυο της αμερικανικής κυβέρνησης που καταγράφει ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές FinCen και από αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών.

“Πολιτικά κίνητρα”

Οταν η βρετανική εφημερίδα ζήτησε από τους Ρώσους ολιγάρχες να σχολιάσουν τα ευρήματα, απάντησαν μέσω των εκπροσώπων τους:
«Δεν ξέρουμε πώς η δημοσίευση τέτοιων στοιχείων εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Εκτός αν ως δημόσιο συμφέρον εννοείτε την ενθάρρυνση καταληψιών και καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας, όπως έκαναν στο Λονδίνο, στο σπίτι που ανήκει στους συγγενείς του κ. Ντεριπάσκα. Ολη η περιουσία του αποκτήθηκε με νόμιμα μέσα. Η υστερία των ΜΜΕ είναι θλιβερή και δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να αποκαλεί κλεπτοκράτη τον κ. Ντεριπάσκα. Το κυνήγι μαγισσών εναντίον της Ρωσίας, θύμα του οποίου είναι και ο κ. Ντεριπάσκα, έχει αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Ντεριπάσκα, Ρώσου «βασιλιά του αλουμινίου».
Ο εκπρόσωπος του Ουσμάνοφ, από την πλευρά του, σχολίασε: «Η περιουσία του κ. Ουσμάνοφ δημιουργήθηκε μέσω πετυχημένων επενδύσεων, που μερικές φορές εμπεριείχαν ρίσκο, όπως και με την αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας, που είναι η ουσία της επιχειρηματικότητας. Είναι λάθος να χαρακτηρίζεται η πηγή των χρημάτων ως “αδιαφανής” και βλάπτει την φήμη του κ. Ουσμάνοφ ως έντιμου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments