Διεθνή

Ουκρανία: Καταγγελία προς τη Ρωσία για χρήση βομβών φωσφόρου

Ουκρανία: Καταγγελία προς τη Ρωσία για χρήση βομβών φωσφόρου

Πηγή Φωτογραφίας: euronews

Ουκρανία: Νέα καταγγελία έγινε από δημοσιογράφο, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και υπάρχουν πολλές καταγγελίες, ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν βόμβες φωσφόρου. Τις προηγούμενες 32 ημέρες του πολέμου έχουν γίνει αντίστοιχες καταγγελίες και από την ουκρανική πλευρά και από τη Ρωσία.

Τώρα, ο δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ, ο οποίος καλύπτει εδώ και 12 χρόνια τι συμβαίνει στην Ουκρανία και στην ανατολική Ευρώπη συνολικά, καταγγέλλει ότι υπήρξαν ρωσικά χτυπήματα με βόμβες φωσφόρου στην ανατολική πόλη Αβντίβκα. Η πηγή του δημοσιογράφου είναι Ουκρανός υπολοχαγός, ο οποίος είναι αυτός που τράβηξε τις φωτογραφίες. Ο στρατιωτικός περιέγραψε την κατάσταση στον δημοσιογράφο ως «τρέλα». Η καταγγελία έχει αναπαραχθεί και από το πρακτορείο ειδήσεων NEXTA.

Λίγα λόγια για τις βόμβες φωσφόρου

Η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983. Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.

Ο Ολιβιέ Λεπικ, συνεργάτης ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, δήλωσε στο LCI ότι “η βόμβα φωσφόρου είναι μια εμπρηστική βόμβα. Ο κύριος στόχος των βομβών φωσφόρου είναι να προκαλέσουν καταστροφικές πυρκαγιές. Ο φώσφορος όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς.

Ο λευκός φώσφορος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολέμους όλα αυτά τα χρόνια. Τους πρώτους επτά μήνες του 2018, αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε στη Συρία 30 φορές από τη συριακή-ρωσική στρατιωτική συμμαχία, σύμφωνα με την Human Rigts Watch .

Πριν από αυτό, η οργάνωση ισχυρίζεται ότι βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν 90 φορές μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2017.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments