Διεθνή

Μπόρις Νεμτσόφ: Νέες αποκαλύψεις για την δολοφονία του

Μπόρις Νεμτσόφ: Νέες αποκαλύψεις για την δολοφονία του

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μπόρις Νεμτσόφ: Μία νέα έρευνα τριών φορέων αποκαλύπτει ότι ο δολοφονηθείς ηγέτης της αντιπολίτευσης βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση.

Φως στην υπόθεση δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ ρίχνει μία έρευνα των Bellingcat, The Insider και BBC. Η έρευνα αυτή ανακάλυψε ότι τις ημέρες και τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από  απόσπασμα θανάτου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν, θεωρείτο πιθανός διάδοχός του, πριν από τον αιφνιδιαστικό διορισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία τον Δεκέμβριο 1999, για να εξελιχθεί σε σφοδρό επικριτή του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου και του καθεστώτος του καταγγέλλοντάς τους για διαφθορά.

Ενάντια στον πόλεμο για το Ντονμπάς

Ο Μπόρις Νεμτσόφ ζητούσε την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της ρωσικής, ηγεσίας, είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς και στην προσάρτηση της Κριμαίας και είχε ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ελεγχόμενη από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Η έρευνα βασίσθηκε σε αρχείο κρατήσεων θέσεων σε τρένα και αεροπλάνα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο καταγράφει τις κινήσεις των προσώπων που παρακολουθούνται από το FSB και, μοιραία, τις κινήσεις των μυστικών πρακτόρων που τους παρακολουθούν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, επί 10 μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Μπόρις Νεμτσόφ παρακολουθείτο στις μετακινήσεις του από το Δεύτερο Γραφείο της FSB, της διαδόχου της σοβιετικής KGB. Οι πράκτορες σταμάτησαν να τον παρακολουθούν μόλις λίγες ημέρες πριν από την δολοφονία του με πιστόλι, στην σκιά του Κρεμλίνου, στις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Οι αρχές φρόντισαν να φορτώσουν τότε την δολοφονία σε τσετσένο πρώην πράκτορα του περιβάλλοντος του Ραμζάν Καντίροφ, τον Ζαούρ Νταντάγεφ, ο οποίος καταδικάσθηκε από στρατοδικείο για την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, για να δηλώσει ότι η ομολογία του αποσπάσθηκε βιαίως. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει τότε ότι ο Τσετσένος είχε ομολογήσει την δολοφονία υπό το κράτος βασανιστηρίων. Πάντως, ούτε κατά την επίσημη έρευνα ούτε κατά την δίκη δεν διαπιστώθηκε το κίνητρο της δολοφονίας, ούτε βρέθηκε το πρόσωπο που διέταξε την εξόντωση του ρώσου αντιφρονούντα.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα έδειξε ότι, μήνες πριν την δολοφονία, το απόσπασμα του FSB παρακολουθούσε τον Μπόρις Νεμτσόφ σε όλες του τις μετακινήσεις στην Ρωσία και συγκεκριμένα κατά το διάστημα ανάμεσα στον Μάιο 2014 και τον Φεβρουάριο 2015.

Η παρακολούθηση γινόταν κατά το πρότυπο της παρακολούθησης άλλων προσωπικοτήτων της ρωσικής αντιπολίτευσης πριν πέσουν θύματα δηλητηρίασης: η ομάδα έφθανε λίγες ώρες ή την προηγουμένη της άφιξης του Νεμτσόφ και αναχωρούσε λίγο πριν ή λίγο μετά την αναχώρησή του. Κατά την διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στην πόλη Γιαροσλάβ, όπου ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου, οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δεν παρακολούθησαν τον Μπόρις Νεμτσόφ. Λίγες ημέρες αργότερα, δολοφονήθηκε στην Μόσχα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν τα ερωτήματα σχετικά με την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ και ειδικότερα το ερώτημα αν η ομάδα των Τσετσένων έδρασε, αν υποτεθεί ότι ενέχεται στην δολοφονία, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς ασφαλείας της Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments