Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη «στα χέρια των Ρώσων» – Η έκκληση το δημάρχου για εκκένωση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη «στα χέρια των Ρώσων» – Η έκκληση το δημάρχου για εκκένωση
Σε ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη, μετά από το ανελέητο σφυροκόπημα μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τις δηλώσεις το δημάρχου της, ο οποίος ζήτησε ολική εκκένωση

Η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον «στα χέρια των κατακτητών», σύμφωνα με το CNN που επικαλείται δηλώσεις του δήμαρχου της πόλης, επειτα από μία σκληρή πολυήμερη πολιορκία, κατά την οποία η πόλη «ισοπεδώθηκε» από τους ρωσικούς βομβαρδιμούς. Οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και τραυματίες, ενώ έχουν εκτοπίσει επίσης μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, κάλεσε για την πλήρη εκκένωση της πόλης.

Η Μαριούπολη είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκων πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, σήμερα έχουν παραμείνει περίπου 160.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση – και είναι πολύ τρομακτικό», είπε ο δήμαρχος.

Δεν έχει γίνει σαφές αν σημειώνονται ακόμη μάχες εντός της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη.

Έκκληση για εκκένωση

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης», είπε ο Μποϊτσένκο.

«Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή… Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως ‘Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί’, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται κάτι. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, και περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Ισοπεδωμένη η πόλη

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ουκρανούς αξιωματούχους, το 90% των κτιρίων κατοικιών στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης -το 90% της χωρητικότητας κλινών της πόλης- υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων τα τρία καταστράφηκαν. Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα κατεστραμμένο), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία κατεστραμμένα) και 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία, με 23 σχολεία και 28 νηπιαγωγεία κατεστραμμένα.

Πολλά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές και το λιμάνι της πόλης υπέστη ζημιές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έως και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη προτού περικυκλωθεί και περίπου 150.000 κατάφεραν να φύγουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της πολιορκίας, περίπου 170.000 άνθρωποι παρέμεναν στην πόλη και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 30.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments