Nέα της αγοράς

UBS: Τα τρία πιθανά σενάρια για τις αγορές χρησιμοποιώντας επενδυτική στρατηγική που θα αποφέρουν κέρδη

UBS: Τα τρία πιθανά σενάρια για τις αγορές χρησιμοποιώντας επενδυτική στρατηγική που θα αποφέρουν κέρδη

Πηγή Φωτογραφίας: Handelsblatt

UBS: Η εταιρεία επισημαίνει πως οι αγορές έχουν μπροστά τους ένα κοκτέιλ αβεβαιότητας.

Οι αγορές είναι αντιμέτωπες με σημαντική γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει κλιμακωθεί και να έχει πυροδοτήσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, όπως σημειώνει η UBS σε σημερινή της έκθεση, προσθέτοντας πως οι κυρώσεις έχουν διαταράξει τις ροές εμπορευμάτων και έχουν δημιουργήσει ακραία αστάθεια σε ορισμένες αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο η ελβετική τράπεζα εντοπίζει τρία πιθανά σενάρια για τις αγορές και προτείνει την επενδυτική στρατηγική που στο τρέχον περιβάλλον θα προσφέρει κέρδη, όποια και αν είναι η κατάληξη της κρίσης.

Η UBS επισημαίνει πως οι αγορές έχουν μπροστά τους ένα κοκτέιλ αβεβαιότητας. Η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018, ανταποκρινόμενη εν μέρει στην επίδραση των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων στον πληθωρισμό. Η Κίνα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιδημία COVID-19 από την αρχή της πανδημίας και έχει σηματοδοτήσει μια δυνητικά σημαντική αλλαγή στην οικονομική πολιτική.

Πρόσφατα, οι μετοχές έχουν ανέβει. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και ο πληθωρισμός έχουν αφήσει πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά να πιστεύουν ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική λύση” από τις μετοχές. Ωστόσο, περαιτέρω κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια “αναπόφευκτη” ύφεση, σύμφωνα με την Fed.

Μέρος του λόγου που οι αγορές αισθάνονται τόσο αβέβαιες σήμερα είναι η ποικιλομορφία και η αλληλοσυσχέτιση των βασικών παραγόντων των αγορών, επισημάνει η UBS. Ο πόλεμος, οι κινήσεις σε βασικά εμπορεύματα, οι προθέσεις της Fed, ο πληθωρισμός και οι οικονομικές πολιτικές της Κίνας και τα μέτρα της έναντι της πανδημίας, είναι αυτά που έχουν καθορίσει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεδομένων των πολλών μακροοικονομικών παραγόντων, η UBS βλέπει τρία πιθανά σενάρια για τις αγορές στο επόμενο διάστημα:

Υπό το βασικό σενάριο, ο πόλεμος θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί, αλλά οι εξελίξεις θα επιτρέψουν στις κυρώσεις και στην τιμή του πετρελαίου να κορυφωθούν μέχρι το καλοκαίρι. Η πτώση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιτρέψει στις ανησυχίες γύρω από τη νομισματική πολιτική να υποχωρήσουν και οι αγορές θα κινηθούν υψηλότερα.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο της UBS, το παραπάνω θετικό αποτέλεσμα συμβαίνει νωρίτερα. Ένα σχετικά γρήγορο τέλος του πολέμου σημαίνει ότι θα υπάρξει μικρή περαιτέρω αύξηση των κυρώσεων ή των τιμών του πετρελαίου από τα σημερινά επίπεδα. Ο περιορισμένος αντίκτυπος στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική, και η ανακούφιση από τις μειωμένες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, θα οδηγήσουν τις αγορές σημαντικά υψηλότερα.

Αντίθετα, στο δυσμενές σενάριο, οι κυρώσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται και να οδηγούν την τιμή του πετρελαίου σημαντικά υψηλότερα. Οι φόβοι και η υλοποίηση τελικά του στασιμοπληθωρισμού, οδηγούν σε πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινούνται σημαντικά χαμηλότερα.

Βραχυπρόθεσμα, η UBS πιστεύει ότι το πιο κρίσιμο ερώτημα για τις αγορές, αυτό που θα καθορίσει ποιο από αυτά τα σενάρια θα συμβεί, είναι πότε θα φτάσουμε στο μέγιστο των κυρώσεων και των τιμών του πετρελαίου. Η απάντηση σε αυτό είναι αβέβαιη, καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι συχνά πιο αισιόδοξοι από τους Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του πολέμου.

Αν και μπορεί να φαίνεται υπερβολικά απλοϊκό να αποδυναμωθεί η έμφαση στη Fed ως βασικός μοχλός για τις αγορές, η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι η Fed θα προσάρμοζε την πολιτική με βάση τον πόλεμο και τις κυρώσεις.

Δεδομένου του βαθμού αβεβαιότητας, η UBS προτιμά στην επενδυτική της στρατηγική να λάβει θέσεις σε τρεις τομείς όπου έχουν το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ορατότητας για το μέλλον

Πρώτον, οι κυρώσεις είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ ανεξάρτητα από το εάν θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα εμπορεύματα και οι μετοχές που σχετίζονται με την ενέργεια παραμένουν αποτελεσματικά ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου, και είναι πιθανό να τα πάνε καλά ακόμα και στο δυσμενές σενάριο.

Δεύτερον, το ενεργειακό κόστος είναι πιθανό να αυξήσει τον πληθωρισμό και να συμβάλει σε υψηλότερα επιτόκια. Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια και έχει σηματοδοτήσει μεγαλύτερη προθυμία να προσχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις. Σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων, η UBS προτιμά τις μετοχές “αξίας” και τον κλάδο των τραπεζών, ενώ βλέπει θετικές προοπτικές σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.

Τέλος, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, που θα καλύπτει τους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, των δεδομένων, της εθνικής άμυνας και του κλίματος. Η UBS αναμένει ότι η αυξημένη διεθνής δυσπιστία θα ωθήσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, ευνοώντας τους σχετικούς κλάδους της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments