Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Μπάιντεν και ευρωπαίοι ηγέτες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Μπάιντεν και ευρωπαίοι ηγέτες

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Σε τηλεφωνική επικοινωνία οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συμφώνησαν να εντείνουν τις πιέσεις στη Ρωσία - Μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ η Κίνα σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο

Σε συνέχιση και κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες (των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας), δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία, καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ, ο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε.

Τη δυσπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης είχε εκφράσεις νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν: «Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» προσθέτοντας ότι δεν έχει δει σημάδια ότι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο καθώς δεν έχει δει κάτι που να του δείχνει ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις.

Ο Μπλίνκεν, σημείωσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στ’ αλήθεια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει τώρα τις επιθέσεις και να συζητήσει σοβαρά.

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Κίνα μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξακολουθεί να μαίνεται έπειτα από περίπου πέντε εβδομάδες, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως μεγαλύτερη «πρόκληση» για τις ΗΠΑ την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ και όχι τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως σημειώνει σε έκθεσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας με τον τίτλο «Fact Sheet: 2022 National Defense Strategy», η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον ως «ο πιο σημαντικός στρατηγικός ανταγωνιστής» για τις ΗΠΑ και ως η μεγαλύτερη «πρόκληση», αν και σημειώνεται πως και η Ρωσία αποτελεί επίσης μεγάλη απειλή (acute threat) όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από «τη βίαιη και απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments