Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρώσος διαπραγματευτής: Απόσυρση στρατευμάτων δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρώσος διαπραγματευτής: Απόσυρση στρατευμάτων δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός
Οι δηλώσεις του Ρώσου διαπραγματευτεί επιβεβαιώνουν εμμέσως τον σκεπτικισμό που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον περιορισμό των ρωσικών δυνάμεων

«Η αποκλιμάκωση στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός» διεμήνυσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στους διαπραγματευτές Μόσχας και Κιέβου.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς), αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Η δήλωσή του έρχεται επί της ουσίας ως απάντηση στην αμφισβήτηση που εξέφρασε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για τις πραγματικές προθέσεις της ρωσικής πλευράς.

Παράλληλα, δύο κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους στον  CNN, εξέφρασαν την εκτίμηση πως πρόκειται για μία  μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δυτικός αξιωματούχος  μιλώντας επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, σε δηλώσεις που μετέδωσε το Reuters , υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει δείξει ακόμη ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει χρόνο.

«Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο πρόεδρος Πούτιν και οι εταίροι του αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα όλο αυτό. Μοιάζει περισσότερο με άσκηση τακτικής για να κερδίσει χρόνο», είπε χαρακτηριστικά. Ρωσία: Οι συνομιλίες είναι ένα σημαντικό βήμα, τονίζει ο Δυτικός αξιωματούχος

Σημείωσε ωστόσο ότι οι συνομιλίες ήταν «ο καλύτερος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος εν ευθέτω χρόνω».

«Ελπίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα γίνουν με σοβαρό τρόπο και θα οδηγήσουν σε εκεχειρία… Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σοβαρές ακόμη. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε μια εκεχειρία που θα προκύψει τελικά από τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments