Διεθνή

Μαριούπολη: Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των αμάχων

Μαριούπολη: Σε εξέλιξη η απομάκρυνση των αμάχων

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Μαριούπολη: Ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμάχων από την Μαριούπολη με μία οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αν και σήμερα η Ρωσία έχει διατάξει κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων. Ήδη έχει ξεκινήσει μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία με προορισμό την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία για να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης.

Η ίδια είπε ότι 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.

170.000 είναι εγκλωβισμένοι

Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται. «Υπάρχουν 45 λεωφορεία καθ’ οδόν προς την Μαριούπολη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βερεστσούκ.

Η πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους, έχει υπάρξει κεντρικός στόχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από πέντε εβδομάδες και υφίσταται σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς. Αλλεπάλληλες απόπειρες να οργανωθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν αποτύχει και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής από την εισβολή

Νέες δορυφορικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στην πολύπαθη Μαριούπολη. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν εξαλειφθεί, ένα επίπεδο καταστροφής που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως στην πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας.

Οι νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies, είναι η πρώτη οπτική ενημέρωση των τελευταίων ημερών που δεν προέρχονται από τη ρωσική προπαγάνδα. Όπως επισημαίνει μάλιστα το CNN, οι εικόνες επιβεβαιώνουν τα δορυφορικά δεδομένα που έχει λάβει η NASA από αισθητήρες, δηλαδή δεκάδες εκρήξεις που σημειώθηκαν μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη. 2022-03-29T233408Z_105804790_RC2ECT97L2VR_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-SATELLITE-600x332-1

Η περιοχή ακριβώς ανατολικά του βομβαρδισμένου θεάτρου – όπου οι αρχές πιστεύουν ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσική επίθεση – είναι ερειπωμένη. Σε μια δορυφορική εικόνα, οι στέγες είτε έχουν εξαφανιστεί είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές σχεδόν σε κάθε κτίριο.

Στην ανατολική Μαριούπολη, μια άλλη κατοικημένη περιοχή έχει υποστεί παρόμοια καταστροφή.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ότι μετά τη σφαγή στη Μαριούπολη υπάρχουν ακόμα επιζώντες. Έξω από το σούπερ μάρκετ Metro στη δυτική Μαριούπολη, εκατοντάδες άνθρωποι φαίνονται να έχουν σχηματίσει σε ουρές, περιμένοντας να μπουν στο κτίριο, η οροφή του οποίου έχει τρύπες από στρατιωτικά χτυπήματα. Σημειώνεται άλλωστε ότι ο δήμαρχος της Μαριούπολης εκτίμησε ότι μέχρι τη Δευτέρα παρέμεναν στην πόλη έως και 160.000 άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments