Διεθνή

Ευρώπη: Σε επιφυλακή για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ευρώπη: Σε επιφυλακή για το ρωσικό φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: uacrisis.org

Η χώρα μας, όπως και οι άλλες χώρες της Δύσης τίθενται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο θέμα του φυσικού αερίου, κυρίως μετά την... αναδίπλωση των Ρώσων για το θέμα του τελεσίγραφου...

Συναγερμός σήμανε στην Ε.Ε λίγο μετά το τελεσίγραφο του Πούτιν στη Δύση για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια και το χρονικό περιθώριο (έως τη Πέμπτη 31/3) που έδωσε. Το “κόκκινο” στις κυβερνήσεις και στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε έμεινε … αναμμένο ακόμα κι όταν οι Ρώσοι, λίγη ώρα μετά, ανακάλεσαν το τελεσίγραφο..

Τότε ένιωσαν ακόμα περισσότερο ότι κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”, ίσως γιατί ήταν νωπές , από τη μία, οι “διαβεβαιώσεις” των Ρώσων για “αποκλιμάκωση των επιθέσεων στην Ουκρανία” και από την άλλη οι αλλεπάλληλοι χθεσινοί (30/3) βομβαρδισμοί σε διάφορες ουκρανικές πόλεις. Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη, μαζί φυσικά και η χώρα μας τίθεται πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο θέμα του φυσικού αερίου.

Γερμανία: Σε κατάσταση “πρώιμης έκτακτης ανάγκης”

Και το γεγονός ότι οι Γερμανοί, συχνά- πυκνά, δίνουν τη ρότα και στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης, η αντίδρασή τους είναι ενδεικτική: Κήρυξε «πρώιμη έκτακτη ανάγκη» για τις προμήθειες φυσικού αερίου , συγκάλεσε ομάδα κρίσεων για να παρακολουθήσει την κατάσταση και πλησιάζει πιο κοντά στο δελτίο φυσικού αερίου, ενόψει της προθεσμίας της Μόσχας (το αρχικό τελεσίγραφο του Πούτιν) την Πέμπτη για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση, λέγοντάς τους «κάθε κιλοβατώρα μετράει». Ενώ οι προμήθειες ήταν ασφαλείς προς το παρόν, «πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας».

«Θα ήθελα να συνδυάσω το επίπεδο προειδοποίησης με την έκκληση προς τις εταιρείες και τους ιδιώτες καταναλωτές να μας βοηθήσουν, να βοηθήσουν τη Γερμανία, να βοηθήσουν την Ουκρανία εξοικονομώντας φυσικό αέριο ή ενέργεια συνολικά», πρόσθεσε.

Ο Χάμπεκ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη άμεσο ζήτημα προμήθειας, αλλά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί την κατάσταση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά που απειλούν να τερματίσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με τη ζήτηση του ρουβλίου.

Οι Ευρωπαίοι έχουν αρνηθεί να ικανοποιήσουν το αίτημα του Πούτιν σε ρούβλια και μετά τη Γερμανία που εξετάζει την περίπτωση του δελτίου, η Πολωνία κάνει λόγο για ριζοσπαστική κίνηση:  Ανακοίνωσε ότι απαγορεύει πλέον τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

Πολωνία: Μέτρα – εξπρές για απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι αναμένει όπως οι εισαγωγές άνθρακα θα τερματιστούν τον Μάιο και στάθηκε σε μια σειρά μέτρων όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022. Η Πολωνία  έχει κάνει επίσης βήματα για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Ένας τερματικός σταθμός υγραερίου κατασκευάστηκε στο Swinoujscie και επεκτείνεται τώρα, λαμβάνοντας παραδόσεις από το Κατάρ, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και άλλους εξαγωγείς. Ένας νέος αγωγός της Βαλτικής που φέρνει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία πρόκειται να ανοίξει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο Μοραβιέτσκι λέει ότι η Πολωνία θα λάβει μέτρα για να γίνει «ανεξάρτητη» από τις ρωσικές προμήθειες και καλεί τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «απομακρυνθούν» από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Πολωνία υποστηρίζει ότι τα χρήματα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Την ίδια στιγμή, Βρετανοί και Ολλανδοί ετοιμάζονται ν  αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Με το φόβο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει τις βρύσες φυσικού αερίου οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σήμερα στα ύψη! 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments