People

Ρωσική Ακαδημία Επιστημών: Το δράμα των επιστημόνων που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους

Ρωσική Ακαδημία Επιστημών: Το δράμα των επιστημόνων  που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους

Πηγή Φωτογραφίας: The Scientist Magazine - Nature

Ρωσική Ακαδημία Επιστημών: Είναι απαραίτητο να προσφερθούν οφέλη και να αυξηθεί η χρηματοδότηση της επιστήμης

Μια μαζική εκροή επιστημόνων από τη χώρα βιώνει η Ρωσία. Το προσωπικό δράμα ερευνητών και ακαδημαϊκών δεν είναι καθόλου εύκολο να σταματήσει λόγω ουσιαστικά του πολέμου που συνεχίζεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Για να αναχαιτιστεί αυτή η μεταναστευτική ροή, πρέπει να ληφθεί μία ολόκληρη δέσμη μέτρων από τις αρχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της αύξησης της χρηματοδότησης προς τα ερευνητικά κέντρα και την Ακαδημία», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Δρ. Αλεξάντερ Σεργκέγιεφ.

«Γενικά μιλώντας, αυτό που μπορεί να γίνει εδώ είναι να παρέχουμε καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη της επιστήμης από ό,τι υπάρχουν στο εξωτερικό. Σίγουρα, υπάρχει ανάγκη για ένα σύστημα μέτρων για οι επιστήμονές μας και τα ινστιτούτα μας να σταματήσουν αυτή η εκροή επιστημόνων από την Ακαδημία και τα ερευνητικά μας ινστιτούτα. Και αυτό αφορά τόσο τους εξειδικευμένους στις επιστήμες του πνεύματος ερευνητές, όσο και αυτούς που ειδικεύονται στις θετικές επιστήμες», επεσήμανε ο Σεργκέγιεφ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ρωσική Ακαδημία Επιστημών: Είναι απαραίτητο να προσφερθούν οφέλη και να αυξηθεί η χρηματοδότηση της επιστήμης

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμη το συνολικό εύρος των απωλειών, αλλά νομίζω ότι είναι υψηλό. Είναι απαραίτητο να προσφερθούν οφέλη και να αυξηθεί η χρηματοδότηση της επιστήμης, ώστε, εκτός από κύρος, να υπάρχει και μια κατάλληλη υλική βάση για την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και την εξασφάλιση των αξιοπρεπών υλικών συνθηκών διαβίωσης για τους ερευνητές μας», συνέχισε ο Σεργκέγιεφ.

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών έχει ένα σημαντικό πακέτο προτάσεων, που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση σχετικά με το «πώς να οργανωθεί το έργο των ινστιτούτων και να τους προσφέρουμε περισσότερη ελευθερία», συμπλήρωσε ο Σεργκέγιεφ.

«Είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς για την επιστήμη ολόκληρο τον κόσμο. Είναι απαραίτητο να αποδεσμεύσουμε την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των επιστημόνων και να τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν άνετα στη χώρα», είπε.

Αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ακολούθησε ο πόλεμος των κυρώσεων που κόστισαν ιδιαίτερα και στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments