Κόσμος

Ουκρανία: Διεθνής Ερυθρός Σταυρός – Αναβλήθηκε ξανά η επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης

Ουκρανία: Διεθνής Ερυθρός Σταυρός – Αναβλήθηκε ξανά η επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News/αρχείο

Οι ρυθμίσεις και οι συνθήκες κατέστησαν αδύνατη την ασφαλή διέλευση αμάχων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Ευθρός Σταυρός, ομάδα του οποίου κατευθυνόταν στη Μαριούπολη

Αναβλήθηκε τουλάχιστον για αύριο η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Η ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) που κατευθυνόταν προς τη Μαριούπολη την Παρασκευή για να διευκολύνει την ασφαλή διέλευση αμάχων έπρεπε να επιστρέψει στη Ζαπορίζια αφού οι ρυθμίσεις και οι συνθήκες κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της επιχείρησης», ανέφερε η ανακοίνωση του Οργανισμού και συμπλήρωσε:

«Η ομάδα της ΔΕΕΣ, η οποία αποτελείται από τρία οχήματα και εννέα άτομα, δεν έφτασε στη Μαριούπολη ούτε διευκόλυνε την ασφαλή διέλευση αμάχων σήμερα. Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων από τη Μαριούπολη».

Ο Ερυθρός Σταυρός σημειώνει πως, για να πετύχει η επιχείρηση, είναι κρίσιμο τα μέρη να σεβαστούν τις συμφωνίες και να παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εγγυήσεις ασφάλειας. Εάν και όταν συμβεί η επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης, ο ρόλος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ως ουδέτερος μεσολαβητής θα είναι να συνοδεύσει τη συνοδεία από τη Μαριούπολη σε άλλη πόλη της Ουκρανίας».

Η Ρωσία αθέτησε τις υποσχέσεις της για βοήθεια στη Μαριούπολη

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντόνετσκ της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αθέτησε την υπόσχεσή της να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Παραδόσεις ανθρωπιστικών διαδρόμων για απομάκρυνση αμάχων δεν πραγματοποιούνται, παρ’όλες τις συμφωνίες και τις υποσχέσεις της ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κυριλένκο σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Πρόσθεσε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος «ουσιαστικά δεν λειτουργεί».

Νωρίτερα, ένας βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης είχε δηλώσει ότι η πολιορκημένη πόλη παραμένει κλειστή για όποιον προσπαθεί να εισέλθει και είναι «πολύ επικίνδυνη» για όποιον προσπαθεί να φύγει. Κατήγγειλε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποτρέπουν από την Πέμπτη την παροχή ακόμη και ελάχιστης ποσότητας ανθρωπιστικών προμηθειών που φθάνουν σε παγιδευμένους κατοίκους, καθιστώντας σαφές ότι προγραμματισμένος «ανθρωπιστικός διάδρομος» τελικά δεν είχε ανοίξει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments