Διεθνή

Ρωσία: Ρίχνει “δίχτυα” και στην Ινδία

Ρωσία: Ρίχνει “δίχτυα” και στην Ινδία

Πηγή Φωτογραφίας: outlook media

Οι διεθνείς κυρώσεις συνεχίζουν να συνθλίβουν τη ρωσική οικονομία και η Μόσχα αναζητάει στήριξη από την Ινδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Β. Λαβρόφ, βρέθηκε στο Νέο Δελχί την Παρασκευή (1/4) για συνομιλίες, προσπαθώντας να ενισχύσει το εμπόριο με την Ινδία.

Οι διεθνείς κυρώσεις συνθλίβουν τη ρωσική οικονομία και η Μόσχα στρέφεται και προς την Ινδία.  Η επίσκεψη του Λαβρόφ είχε στόχο στην επινόηση ενός νέου μηχανισμού πληρωμών για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας ως τρόπο αντιμετώπισης του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT . Όμως καμία πλευρά δεν ανέφερε το θέμα στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.

Ο Daleep Singh, Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Νέο Δελχί, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι θα υπάρξουν «συνέπειες σε χώρες που θα επιχειρήσουν ενεργά να παρακάμψουν ή να αγνοήσουν τις κυρώσεις».

Η Ινδία διστάζει να επικρίνει τη Ρωσία, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο, για την εισβολή της στην Ουκρανία και απείχε από πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα. Ο κ. Λαβρόφ ενδέχεται επίσης να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι το βράδυ της Παρασκευής (1/4), σύμφωνα με δημοσιεύματα της Ινδίας.

«Η Ινδία παίρνει αυτήν την κατάσταση στο σύνολό της, και όχι μόνο με μονόπλευρο τρόπο», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες. «Αυτές τις μέρες, οι δυτικοί συνάδελφοί μας θα ήθελαν να περιορίσουν οποιοδήποτε σημαντικό διεθνές ζήτημα στην κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Οι Ινδοί από την πλευρά τους αναμενόταν να ζητήσουν έγκαιρη παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού που αγόρασαν πέρυσι από τη Ρωσία για να ενισχύσουν την άμυνα των συνόρων τους με την Κίνα και  παρά τον κίνδυνο κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι το ρωσικό υλικό και η διπλωματική διευκόλυνση βοηθούν την Ινδία να αντισταθμίσει την πίεση της Κίνας στην Ινδία στα αμφισβητούμενα σύνορά της», δήλωσε ο Sreeram Chaulia, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Υποθέσεων Jindal κοντά στο Νέο Δελχί.

«Για να αντισταθμίσει την Κίνα, είναι αλήθεια ότι η Ινδία χρειάζεται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», είπε ο κ. Chaulia. «Αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι η Ρωσία αθόρυβα αλλά συγκεκριμένα επιτρέπει στην Ινδία να κρατήσει την Κίνα υπό έλεγχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments