Οικονομία Άποψη

Τράπεζες: Συμφωνία με την ΟΤΟΕ για τη νέα τριετή κλαδική συλλογική σύμβαση 

Τράπεζες: Συμφωνία με την ΟΤΟΕ για τη νέα τριετή κλαδική συλλογική σύμβαση 

Πηγή Φωτογραφίας: Business Daily

Τράπεζες: Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις μισθών στο 5,50%, είναι πλούσια και σε νέες θεσμικές κατακτήσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των τραπεζών και ΟΤΟΕ για τη νέα τριετή κλαδική σύμβαση της περιόδου 2022 – 2024. Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις μισθών στο 5,50%, είναι πλούσια και σε νέες θεσμικές κατακτήσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ με τη νέα κλαδική σύμβαση θεμελιώνεται και η πρώτη εργασιακή σύμβαση που προβλέπει την τηλεργασία στην Ελλάδα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ΟΤΟΕ είναι ότι την διαπραγμάτευση με τις τράπεζες ενισχύεται η ρήτρα απασχόλησης, η οποία βελτιώθηκε με την προσθήκη για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που αποκλείουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους. Με την προσθήκη αυτή οι τραπεζοϋπάλληλοι διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και στις περιπτώσεις μετασχηματισμού των τραπεζών μέσω των οποίων καταργούνται θέσεις εργασίας με την προηγούμενη μορφή τους ή τμήματα εργασιών των τραπεζών μεταβιβάζονται σε τρίτους οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, η ΟΤΟΕ ζητούσε ρυθμίσεις με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι τράπεζες συμφώνησαν να ισχύσει το μικτό σύστημα τηλεργασίας (δηλ. εργασία και στην τράπεζα και από το σπίτι) που ζητούσαν οι εργαζόμενοι, με δυνατότητα ανάκλησης για τον εργαζόμενο ώστε αυτός να μπορεί να καθορίζει αν επιθυμεί και πότε να εργαστεί εξ αποστάσεως ή να επιστρέψει στον χώρο εργασίας. Το δικαίωμα αυτό θα αφορά σε όλες τις θέσεις εργασίας και θα υπογραφεί στις λεπτομέρειές του κατά την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε τράπεζα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments