Διεθνή

Αυτά θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου 4-7 Απριλίου

Αυτά θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου 4-7 Απριλίου

Πηγή Φωτογραφίας: ipi.media

Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στις Βρυξέλες την Τρίτη [5/4], όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι κεντρικό θέμα

Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στις Βρυξέλες την Τρίτη [5/4], όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι κεντρικό θέμα, αλλά δε θα είναι αυτό που θα μονοπωλήσει τη συζήτηση, μιας και θα υπάρχουν συζητήσεις για την Ενέργεια και το κλίμα, την Άμυνα, ενώ θέτουν τις προτεραιότητές τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Συγκεκριμένα θα αναφερθούν στα εξής:

Η Ουκρανική κρίση

Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα – οι μισοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Οι γυναίκες και τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πέσουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης και την Τρίτη οι ευρωβουλευτές συζητούν τρόπους καλύτερης προστασίας και υποστήριξής τους. Η ψηφοφορία διεξάγεται την Πέμπτη.

Ο πόλεμος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο την Τετάρτη: Oι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, την ασφάλεια και την άμυνα και την ενέργεια με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενέργεια και κλίμα

Οι προσπάθειες για μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη ΕΕ συνεχίζονται με νέες προσπάθειες να ενισχυθούν οι πράσινες υποδομές.

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για τη χρηματοδότηση διευρωπαϊκών έργων υποδομής. Τα έργα αυτά αποβλέπουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και των διασυνδέσεων μεταξύ εθνικών αγορών, στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Άμυνα

Υπό τη σκιά ενός πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, η ολομέλεια θα συζητήσει εκτενώς το ζήτημα της αμυντικής ενίσχυσης και θωράκισης της ΕΕ.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συζητούν για τη Στρατηγική Πυξίδα – το σχέδιο δράσης της ΕΕ για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας το οποίο εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο.

Δικαίωμα στην επισκευή

Ενόψει της νέας πρότασης της Επιτροπής σχετικά με το δικαίωμα στην επισκευή, οι ευρωβουλευτές θα διατυπώσουν τα αιτήματά τους για την κατάργηση της προσχεδιασμένης αχρήστευσης, την παραγωγή πιο αξιόπιστων προϊόντων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και περιόδους εγγύησης, καθώς και την σαφέστερη επισήμανση προϊόντων.

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

Εκτός Ευρώπης θα στραφούν τα βλέμματα την Τρίτη, και συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν όπου πρόσφατα θεσμοθετήθηκε μία μεταρρύθμιση που πλείττει περαιτέρω τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν εκ νέου με τον Μπορέλ για την επιδείνωση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού τους από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και της απαγόρευσης να ταξιδεύουν με το αεροπλάνο χωρίς τη συνοδεία άνδρα συγγενή τους. Η ψηφοφορία διεξάγεται την Τετάρτη. ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Ψηφίσατε ή όχι τις προτάσεις της Ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο;

Διακυβέρνηση δεδομένων

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επίσης νέους κανόνες για την ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων και την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων ορίζει κανόνες για την ουδετερότητα, που επιτρέπουν στους διαμεσολαβητές δεδομένων να λειτουργούν ως αξιόπιστοι διοργανωτές της κοινοχρησίας δεδομένων. Συμπεριλαμβάνει επίσης μέτρα για τη διευκόλυνση της χρήσης ορισμένων δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή του δημόσιου τομέα – για παράδειγμα στον τομέα της υγείας και της γεωργίας – και προβλέπει την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, όπως η μεταποίηση και η πολιτιστική κληρονομιά.

Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επίσης για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και την ενίσχυση της μισθολογικής διαφάνειας. Το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής καλεί όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους να διευκολύνουν τη σύγκριση αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων τους ώστε να καταπολεμηθούν οι τυχόν αποκλίσεις.

Προϋπολογισμός 2023

Τέλος, την ίδια μέρα, οι ευρωβουλευτές θέτουν τις προτεραιότητές τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023 συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης, της νεολαίας, του κλίματος και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον θέματα προς συζήτηση:

  • Συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας
  • Αύξηση της καταστολής στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης του Αλεξέι Ναβάλνι
  • Παράταση της προστασίας του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ από εξωτερικούς κλυδωνισμούς
  • Αξιολόγηση της τελευταίας έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
  • Κράτος δικαίου στην Πολωνία και στην Ουγγαρία
  • Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την πρώτη διετία της θητείας της Επιτροπής με την πρόεδρο Βον ντερ Λάιεν
  • Κατάσταση των κοινοτήτων Ρομά στην ΕΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments