Διεθνή

Ουκρανία Πόλεμος: Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή

Ουκρανία Πόλεμος: Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή

Πηγή Φωτογραφίας: Politico

Ουκρανία Πόλεμος: Μέσω της Συνόδου ΕΕ - Κίνας, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να συμμαχήσουν με την Κίνα με σαφή στόχο την Ρωσία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται η Ευρώπη απευθύνθηκε στην Κίνα. Η Σύνοδος Πεκίνου – Βρυξελλών την Πρωταπριλιά είχε πολλά πράγματα στην ατζέντα, όμως μόνο ένα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η στάση της Κίνας.

Ο επιθετικός πόλεμος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζει το Politico – αλλά και η αποτυχία της Δύσης να προετοιμαστεί για αυτόν – έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ήπειρος έχει συσφίξει υπερβολικά τις σχέσεις της και με ένα άλλο αυταρχικό κράτος που θα μπορούσε να ξεκινήσει πολέμους στο μέλλον. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: Η Ευρώπη δεν έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει για αυτό.

Παγωμένες σχέσεις

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ κλιμακώνονταν ακόμη και πριν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τονίζει το Politico, όμως ο εναγκαλισμός του Σι με τον Πούτιν τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης τις έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Όταν ο Σι μετέβη στη δυτική Ευρώπη τον Μάρτιο του 2019, ο κινέζος πρόεδρος στάθηκε στη νέα – και κατά τη γνώμη του υποτιμητική – φράση που είχε χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να περιγράψει το Πεκίνο σε πρόσφατο έγγραφο που αφορούσε τη στρατηγική της. «Πίστευα ότι ήμασταν καλοί φίλοι», δήλωσε ο Σι στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Κομισιόν. «Όμως τώρα είμαστε συστημικοί αντίπαλοι;»

Τα χρόνια που μεσολάβησαν δεν έχουν βελτιώσει ιδιαιτέρως τις σχέσεις των δυο μερών, καθώς η πανδημία του κοροναϊού ανέδειξε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από την κινεζική μεταποιητική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα οι συγκρούσεις για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ έφεραν τις κατά κύριο λόγο συμβολικές κυρώσεις και αντικυρώσεις. Μια επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας που βρισκόταν στα σκαριά έμεινε στον πάγο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ μια αντιπαράθεση για τις σχέσεις της Λιθουανίας με την Ταϊβάν είχε ως αποτέλεσμα μια εμπορική μάχη μεταξύ δυο από τα μεγαλύτερα οικονομικά μπλοκ του πλανήτη.

Άνοδος της Ανατολής, Πτώση της Δύσης

Στη διάρκεια της πανδημίας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος συνέλαβαν ένα νέο σύνθημα: dōngshēng xījiàng, που μεταφράζεται ως άνοδος της ανατολής και πτώση της δύσης, Το σύνθημα μεταξύ άλλων οφείλεται και στην πεποίθηση της Κίνας ότι έχει συστημικά πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, αλλά και την άποψη που επικρατεί στη χώρα εδώ και καιρό, ότι η κρατικά υποστηριζόμενη τεχνολογική πρόοδος της χώρας σύντομα θα τη φέρει στην κατάλληλη θέση ώστε να ανατρέψει την δυτική παγκόσμια τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε και η στρατηγική συμπόρευση της Κίνας με τη Ρωσία. Το τελευταίο ταξίδι του Πούτιν πριν τον πόλεμο ήταν στο Πεκίνο, όπου παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υπέγραψε αυτό που οι Κινέζοι αποκαλούν συμφωνία συνεργασίας «χωρίς όρια» με τον Σι. Η συμφωνία των δυο ανδρών μοιάζει σχεδιασμένη ώστε να διαταράξει τη δυτική τάξη που στηρίζεται στη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την αποκήρυξαν λίγο μετά την υπογραφή της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι Μόσχα και Πεκίνο επιθυμούν να αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες διεθνείς κανόνες. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της, Ζοζέπ Μπορέλ, περιέγραψε την κοινή δήλωση ως «μανιφέστο των αναθεωρητών με στόχο την επανεξέταση της παγκόσμιας τάξης», προσθέτοντας ότι η «Ρωσία και η Κίνα γίνονται όλο και πιο αποφασιστικές, πρόθυμες να ξαναγίνουν οι ισχυρές αυτοκρατορίες που ήταν κάποτε».

Νέοι φόβοι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσθεσε σε αυτές τις παγωμένες σχέσεις και κάποιο φόβο, υποστηρίζει το Politico, καθώς ο εναγκαλισμός του Κρεμλίνου από το Πεκίνο, τη στιγμή που οι ρωσικές βόμβες ισοπεδώνουν ουρανικές πόλεις, για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λειτουργούν ως απόδειξη ότι η Κίνα θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη μεταψυχροπολεμική παγκόσμια τάξη και αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, αποφεύγοντας όμως να επικρίνουν τη Ρωσία. Το Πεκίνο απείχε από τα περισσότερα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδίκαζαν την επιθετικότητα της Μόσχας, ενώ κινέζος δικαστής στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ ψήφισε κατά της πρότασης της Ουκρανίας να ζητηθεί από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.

Ο Σι, που κάποτε είχε περιγράψει τον Πούτιν ως «καλύτερό του φίλο» – έχει αναδυθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια της Δύσης να επιβάλει οικονομική τιμωρία στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Το Πεκίνο έχει διαμαρτυρηθεί για τις δυτικές κυρώσεις και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει κανονικά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με τη Ρωσία.

RUSSIA PUTIN DEFENCE

Δυτικές προειδοποιήσεις

Τις ημέρες πριν τη σύνοδο, δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν το Πεκίνο για πιθανές συνέπειες σε περίπτωση που φέρει εμπόδια στην απάντηση της Δύσης προς τη ρωσική επιθετικότητα. Κατά την ευρωπαϊκή του περιοδεία την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έχει καλέσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα εργασίας που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από κράτη όπως η Κίνα. Ο σύμβουλός του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε επίσης ότι είναι «απολύτως βέβαιο» ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» σε περίπτωση που το Πεκίνο βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις.

«Δεν απείλησα τον Σι, όμως του έδειξα τους αριθμούς των αμερικανικών και ξένων εταιρειών που εγκατέλειψαν τη Ρωσία ως αποτέλεσμα της βάρβαρης συμπεριφοράς της», υποστήριξε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ανακαλώντας μια κλήση του με τον κινέζο ηγέτη. Πρόσθεσε ότι η Κίνα «κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία».

Ο τυφώνας και η κλιματική αλλαγή

Κάποιες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Λιθουανία και η Τσεχία, έχουν επιχειρήσει να κινητοποιήσουν μια κοινή αντίδραση, προειδοποιώντας ότι όσο κι αν καίει η σύγκρουση με τη Ρωσία, εκείνη που έρχεται με την Κίνα θα είναι χειρότερη. «Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας τυφώνας, τότε υπό αυτή τη σκοπιά η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο τσέχος ΥΠΕΞ, Γιαν Λιπάφσκι σε τοπικά ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα.

Όμως τα μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν προωθήσει έναν συμφιλιωτικό τόνο, με τους διπλωμάτες να λένε ότι ελπίζουν να πείσουν το Πεκίνο να μην υποστηρίξει τη Μόσχα. Υποστηρίζουν ότι θα ήταν πρόωρο να επικρίνουν την Κίνα για τη μέχρι στιγμής στάσης της, δεδομένου του ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι, για παράδειγμα, εξοπλίζει τη Ρωσία.

Και έπειτα υπάρχει η Ουγγαρία που ακολουθεί τον δικό της ρυθμό. Την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που άμαχοι σκοτώνονταν από βόμβες στη Μαριούπολη, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ταξίδεψε στη Σερβία για να ταξιδέψει με την παρθενική διαδρομή του νέου σιδηροδρόμου που θα ενώνει τη Βουδαπέστη με το Βελιγράδι – το οποίο έχουν κατασκευάσει και διαχειρίζονται κινεζικές κρατικές εταιρείες.

Πρόκληση για τις ΗΠΑ οι Κινέζοι

Επομένως, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν την Κίνα ως σημαντική γεωπολιτική, τεχνολογική και ιδεολογική πρόκληση, η Ευρώπη διστάζει να λάβει ξεκάθαρη θέση. «Απέχουμε πάρα, πάρα πολύ από το να αντιμετωπίσουμε την Κίνα ως απειλή αντίστοιχου επιπέδου με τη Ρωσία», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων την Τρίτη, λίγες ώρες μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ.

«Η Ρωσία είναι σίγουρα μια σημαντική πρόκληση για τις χώρες που βρίσκονται γύρω της… ενώ η Κίνα ως στρατιωτικός κίνδυνος ή απειλή για την ΕΕ δεν είναι στο μυαλό μας. Σίγουρα όχι», πρόσθεσε ο Μπορέλ. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας να στρέψουμε τη Ρωσία προς την Κίνα και οι δύο χώρες να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη συμμαχία, μαζί και με άλλες χώρες που λειτουργούν με αντίστοιχη λογική, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μπλοκ κρατών που δεν έχουν το δημοκρατικό μας σύστημα. Δε νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments