Διεθνή

Στο… μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το κρυπτονόμισμα

Στο… μικροσκόπιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το κρυπτονόμισμα

Πηγή Φωτογραφίας: euronews

Τα τελευταία χρόνια τα ψηφιακά νομίσματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ένας από τους τρόπους που γίνονται οι πληρωμές είναι μέσο των κρυπτονομισμάτων

Τα τελευταία χρόνια τα ψηφιακά νομίσματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ένας από τους τρόπους που γίνονται οι πληρωμές είναι μέσο των κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα θα υπάρξει δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα υποστηρίζει την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και διασφαλίζοντας παράλληλα προστασία.

Αλλά ας δούμε τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακό χρήμα το οποίο υπάρχει σε ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα. Με τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών συστημάτων πραγματοποιείται η διαδικασία της ψηφιακής εξόρυξης, μια διαδικασία που δημιουργεί τα κρυπτονομίσματα. Κάθε κρυπτονόμισμα διαθέτει τη δική του ισοτιμία με τα φυσικά νομίσματα των κρατών. Στα κρυπτονομίσματα κάθε συναλλαγή επαληθεύεται από έναν αλγόριθμό που εξασφαλίζει τη γνησιότητα της συναλλαγής. Χωρίς την ύπαρξη ενός κεντρικού φορέα ή μιας δημόσιας αρχής τα κρυπτονομίσματα ζουν και αναπτύσσονται σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο.

ΕΕ δημιουργήσει κρυπτορρυθμίσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την προστασία των χρηστών;

Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία πίσω από αυτά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ελπιδοφόρα και ταυτόχρονα προβληματική. Η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών και της χρήσης τους στην ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τους χρήστες.

Μέρος της προσέλκυσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων είναι η απουσία ανάγκης για ένα κεντρικό μητρώο και φορέα, επιτρέποντας ασφαλείς και απλές συναλλαγές μεταξύ δύο μερών χωρίς κάποιο διαμεσολαβητή. Ωστόσο, αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη σχετικών ρυθμίσεων -τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης βρίσκονται επί του παρόντος εκτός του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ, δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους.

Κίνδυνοι για τους καταναλωτές, τις εταιρείες και τις αγορές

Όταν ασχολούνται με περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, οι άνθρωποι δεν καλύπτονται από τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ και συχνά δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι χάνουν χρήματα.

Η ευρεία χρήση κρυπτονομισμάτων χωρίς ρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα. Καθώς οι συναλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό ανώνυμες, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως για εγκληματικές δραστηριότητες. Στον απόηχο του πολέμου της Ουκρανίας, οι χώρες της ΕΕ περιόρισαν το εμπόριο με κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία για χρήση στη Ρωσία ή με ρωσική οντότητα.

Περιβαλλοντική επίπτωση

Η τεχνολογία για τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα ένα υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin (ένα είδος κρυπτονομίσματος) ισούται με αυτή μιας μικρής χώρας. Είναι ένα υπαρκτό ζήτημα το οποίο απαιτεί ρύθμιση, ειδικά για μια Ευρώπη που φιλοδοξεί να ακολουθήσει την πράσινη μετάβαση.

Τα οφέλη μιας νέας νομοθεσίας της ΕΕ

Η ΕΕ επεξεργάζεται νέους κανόνες για να ενισχύσει τις δυνατότητες των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων και να περιορίσει τις απειλές. Οι ευρωβουλευτές εξέτασαν και τροποποίησαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Μάρτιο του 2022 αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή αυτών των κανόνων με τις χώρες της ΕΕ στο Συμβούλιο.

Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και η χρήση αυτών των τεχνολογιών, οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην παροχή ασφάλειας δικαίου, στη στήριξη της καινοτομίας, στην προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών καθώς στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος και διαφάνεια

Οι κανόνες καλύπτουν τη διαφάνεια, την αποκάλυψη, την εξουσιοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η έκδοση ορισμένων από τα νομίσματα να εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με κρυπτοστοιχεία θα πρέπει να ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις. Ρυθμίζοντας τις δημόσιες προσφορές κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων, οι κανόνες θα διασφάλιζαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ άλλα μέτρα αντιμετωπίζουν τη χειραγώγηση της αγοράς, το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Για να μειωθεί το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να προετοιμάσει νέους κανόνες για να συμπεριλάβει οποιεσδήποτε δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που συμβάλλουν ουσιαστικά στην κλιματική αλλαγή στο σύστημα ταξινόμησης για βιώσιμες δραστηριότητες.

Σε φάση επεξεργασίας η νομοθεσία της ΕΕ

Αφού οι ευρωβουλευτές διαπραγματευτούν την τελική μορφή του νομοσχεδίου με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του καθώς και από τις χώρες της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου για την ψηφιακή χρηματοδότηση που υποστηρίζει την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και διασφαλίζοντας παράλληλα προστασία. Το πακέτο περιλαμβάνει νέους κανόνες για την υποστήριξη δοκιμών της τεχνολογίας στις υποδομές της αγοράς, που εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments