Ελλάδα

4η δόση εμβολίου: Διευκρινίσεις υπουργείου Υγείας – Ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ετών

4η δόση εμβολίου: Διευκρινίσεις υπουργείου Υγείας – Ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ετών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο/ Eurokinissi

Προαιρετική η 4η δόση εμβολίου - Ισχυρή σύσταση για τους πολίτες άνω των 60 ετών - Δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Υγείας σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνει πρόκειται για «ισχυρή σύσταση» για την πραγματοποίηση της τέταρτης δόσης εμβολίου  όλων των πολιτών από 60 ετών και άνω.

«Διευκρινίζεται ότι η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με δεύτερη αναμνηστική (4η δόση) αφορά όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών», τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Προαιρετική η 4η δόση – Δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι η 4η δόση συστήνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών -ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως είπε, η δεύτερη αναμνηστική δόση, όπως χαρακτηρίζεται η τέταρτη δόση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τρίτη, θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες, καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την τρίτη, δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου

Όπως εξήγησε, η τέταρτη δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση – δηλαδή την πρώτη αναμνηστική. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση δεν χρειάζονται τέταρτη επαναληπτική.

Η ίδια τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τρίτη δόση. Οκτώ εβδομάδες το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης για τους εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna

Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, είπε ότι πλέον η δεύτερη δόση του θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τρεις που ισχύει έως σήμερα για της Pfizer και τέσσερις για τα Moderna.

Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments